TRIUMF: Martin Fourcade naasis Hochfilzenis võidusoonele.Foto: EPA/Scanpix
Talisport
16. detsember 2018, 21:30

MUDAST POODIUMI KÕRGEIMALE ASTMELE: laskesuusakuninga imeline ümbersünd (3)

Nädal tagasi tundus, et viimaste aastate parim laskesuusataja Martin Fourcade (30) hakkab vanaks jääma. Hooaja esimesel MK-etapil oli prantslase sõit nii kehv, et ta otsustas jälitussõidu katkestada. Nüüd on taevas jälle pilvitu, sest Hochfilzenist sõidab ta koju võidu ja teise kohaga. Kuidas Fourcade’i totaalne muutumine välja nägi?

Esmalt otsustas Fourcade pärast Pokljuka sõite aja maha võtta. „Ma ei teinudki midagi. Esmaspäeval magasin ja vaatasin 10 tundi Netflixist sarju,“ rääkis viiekordne olümpiavõitja pärast reedest Hochfilzeni sprinti, kus ta jäi alla vaid norralasele Johannes Thingnes Bö-le.

Bö edestamiseks läheb vaja puhast laskmist ja samal ajal tuleb loota, et norralane eksib. Ühest korrast ei piisa. Jälitussõidus jättiski Bö üles koguni kuus märki, Fourcade tegutses samal ajal eksimatult ja sai uhkes üksinduses finišisse tulla.

Lisamotivatsiooni andis talle kolmeaastane tütar. „Nägin teda üle pika aja, sest ma pole laagrite ja võistluste tõttu ammu koju jõudnud. Pärast sprindi teist kohta küsis ta: „Issi, miks sa ei võitnud? Kus kuldmedal on?“ Ma ei osanud talle midagi vastata. Ütlesin, et proovin uuesti ja täna saabki ta kuldmedali endale,“ ütles Fourcade laupäevasel pressikonverentsil.

Mis häda Fourcade’i Pokljukas täpselt vaevas, jääbki ilmselt saladuseks. „Tundsin, et midagi oli valesti, aga ma ei saanud vastuseid. Ettevalmistus läks hästi ja teadsin, et peaksin olema kiirem. Mure oli selles, kaua halvast perioodist välja tulemine võtab. Raske on sõita, kui võistluse ajal ei teki mingit naudingut, on ainult kannatamine,“ sõnas ta.

Mõnes mõttes on kõik endine – Johannes Thingnes Bö on suusarajal konkurentidest mäekõrguselt üle. Näiteks reedeses sprindis läbis ta 10 km distantsi 30 sekundit kiiremini kui teist aega näidanud Fourcade.

„Paljude laskesuusatajate kiirus on enam-vähem samal tasemel ja nüüd olen pundis sees. Aga Johannes ei kuulu meie sekka. Ta on nii kiire, et peame ootama, kas ta annab meile võimaluse või mitte. Seekord see võimalus tuli,“ lausus Fourcade.

Kolm individuaalset MK-etappi järjest võitnud Bö võimalus revanš võtta on jõulu-eelsel nädalal Nove Mestos, kus kavas on sprint, jälitussõit ja ühisstart. Taastumise nimel jätsid kaks kanget Hochfilzeni teatesõidu vahele.