Kristina Šmigun-Vähi.Foto: Erlend Štaub
Talisport
17. detsember 2018, 08:12

NORRA AJALEHT: Šmigun-Vähi säilitas olümpiakulla dopinguküttide vea tõttu (114)

Norra väljaanne Dagbladet avaldas pika loo Venemaa naissuusatajate domineerimisest 21. sajandi alguses. Suurem osa venelannadest jäid dopingu tarvitamisega vahele ja seega küsib ajaleht, palju medaleid võiks näiteks kaheksakordsel olümpiavõitjal Marit Björgenil tegelikult olla. Paar rida on eraldatud ka Kristina Šmigun-Vähile.

Eestlanna võitis 2006. aastal Torino olümpial Björgeni ees 10 km klassikasõidu, aga 2014. aastal teatas Šmigun-Vähi, et järeltestimisel leiti tema dopinguproovist märke keelatud aine kasutamisest.

2017. aasta lõpus teatas aga rahvusvaheline olümpiakomitee (ROK), et kõik Torino olümpialt järeltestimiseks võetud proovid osutusid negatiivseteks ja uurimine on sellega lõppenud. Senimaani pole kumbki pool täiendavaid selgitusi jaganud.

Dagbladeti andmetel päästis Šmigun-Vähi protseduuriline viga. Nimelt peab sportlasel või tema esindajal olema võimalus viibida B-proovi avamise juures, aga Šmigun-Vähi tiimile seda ei võimaldatud. See kehtib ka järeltestimise puhul. Seega test tühistati.

Sama väitis eelmise aasta detsembris intervjuus Postimehele ka Šmigun-Vähi isa Anatoli Šmigun, aga hiljem pole avalikkuse ette tulnud ühtegi infokildu, mis seda tõestaks. Pealegi rääkis Torinos kaks kulda võitnud Šmigun-Vähi 2014. aastal, et positiivseks osutus A-proov, B-proovist pole juttu olnud. Norra telekanali TV2 andmetel osutusid positiivseks aga nii eestlanna A- kui ka B-proov.