Martin Johnsrud Sundby.Foto: AP/Scanpix
Talisport
17. detsember 2018, 10:46

Norra suusastaar Sundby: suusatamises pole enam üldse raha, oleme tohutus kriisis (2)

Norra murdmaasuusastaar Martin Johnsrud Sundby on lemmikala oleviku ja tuleviku pärast mures. Kõrgete kohtade eest võitlevad üksikute riikide sportlased ja sponsorite huvi kahaneb.

Tänavuse hooaja eel otsustas murdmaasuusatamise MK-sarja suursponsor Viessmann oma rahad tagant ära võtta. Nüüd on MK-sarja suurim sponsor rahvusvaheline poekett Coop, mis oli varem karjääri lõpetanud Petter Northugi isiklik toetaja.

Kuigi meeste suusatamises pole Norra ülevõim enam nii suur kui mõnel muul aastal, siis naiste seas on Therese Johaugi tagasitulek röövinud kogu põnevuse. Erandiks on vaid sprindid, kus Johaug ilma ei tee.

"Ala seis on väga keeruline. Praegu pole suusatamises üldse raha. Midagi tuleb teisiti teha. Peame mõtlema, kuidas huvi suurendada," ütles Sundby väljaandele VG.

"Maailma suusatamise jaoks on kõige hullem, et järjepidevalt tuleb staare ainult Norrast. Northug lõpetas, aga Johannes Hösflot Kläbo võtab tema koha üle. Ala jaoks oleks kõige parem, kui Kläbo oleks sakslane, prantslane või šveitslane. Mida me siis teeme, kui Dario Cologna lõpetab? Murdmaasuusatamine on rahvusvahelises mõttes tohutus kriisis," lisas ta.

Sundby sõnul tekitas Northug murdmaasuusatamise vastu suurt huvi, aga kõige rohkem ringles ala juures raha 2000. aastate keskel, kui tipus olid sakslased Tobias Angerer ja Axel Teichmann.

Šveitsi elav legend Dario Cologna ütles, et tema kodumaal on seis päris hea, sest Davosi MK-etapil oli pealtvaatajate huvi suur. "Näiteks mõnel Norra etapil on rahvast palju vähem olnud. See valmistas mulle pettumust."

Dario Cologna. Foto: AP/Scanpix

Rahvusvahelise suusaliidu (FIS) turundusdirektori Jürg Capoli hinnangul oli Northug suusatamise jaoks võimas PR-masin, aga tõeliste suurkujude sekka ei suutnud ta tõusta.

"Kui Zürichi rongijaamas küsida 100 inimeselt, kas nad mäletavad Northugi, vastaks ilmselt 90, et ei mäleta. Teda tunti kohtades, kus murdmaasuusatamine on populaarne, aga ta ei olnud nagu Alberto Tomba (Itaalia mäesuusataja - A.K.).