JALAD ALLA: Valga-Valka alustab edu rajamist püramiidi altosast. Foto: BC Valga/Facebook
Korvpall
17. detsember 2018, 14:36

Valga-Valka alustab koostööd Riia VEFiga, et kindlustada piirilinnaklubi tulevikku

Eesti-Läti korvpalliliigas pole BC Valga-Valka/Maks&Mooritsa hooaeg rõõmsalt alanud, kuid selmet alla anda, vaatab klubi tulevikku. Edu saavutamiseks läheb tarvis kõva vundamenti ning selle valamisega piirilinnades alustataksegi.

„Meie püramiidipool on tagasihoidlikuks jäänud, eesmärk on seda arendada,“ tunnistab Valga vallavanem ja kohaliku meeskonna üks eestvedajaid Margus Lepik Õhtulehele.

Kuidas?

Tulevast aastast plaanitakse koostööd Läti tippklubi Riia VEFiga. Nemad toovad oma treenerid Valka ja Valgasse, kus hakatakse juhendama siinseid noori korvpallihuvilisi. Üldharidust pakuksid mõlema linna koolid, trennideks tuleksid poisid kokku.

„Loodame saada 10-12 noort, kes jaguneksid üldhariduskoolides erinevate klasside vahel. Kui tuleb rohkem, pole ka probleem. Treeningud toimuksid kaks korda päevas, noortele avaneks võimalus õppida ja korvpalli mängida,“ selgitab Lepik.

„See eeldab eraldi kokkuleppeid koolidega, et noortele võimaldataks veidi teistsugune programm. Rohkem individuaalõpet, et nad saaks ka hommikul trennis käia. Eesmärk on mängu tuua kõik kohalikud haridusasutused.“

Kellele?

Kuigi koostöö üks osapooli on VEF, siis noore esimene suurem väljund oleks Valga-Valka esindusmeeskonda jõudmine. Kindlasti lööks loodav akadeemiameeskond kaasa noortesarjades, meeste klassis on võimalik esimesed sammud teha Läti esi- või Eesti teises liigas.

„Kui plaan ellu läheb, tahame konkursi välja kuulutada mõlemas linnas. Esialgu on ülesehitus Läti poolel, esimesed noored tuleksid ilmselt sealt. Aga huvihariduse poolelt teeme palju asju ühiselt. Tahame kindlasti, et Lõuna-Eesti noored saaksid lisanduda. Trennideks kasutataks mõlema linna saale, aga kõik toimuks Läti treenerite juhtimisel,“ lisab Lepik.

Peamine eesmärk on koondada Läti ja Eesti korvpallinoori, kuid uks pole suletud ka teistele. „Üldharidust saame me eelkõige pakkuda eesti ja läti keeles, võib olla ka vene keeles. Aga Valgas on ka inglise keeles kutseõpe. Seega pole välistatud, et kutseõppe kõrvalt ei võiks korvpalli mängida,“ täpsustab Lepik.

Millal?

Kuigi praegu on veel läbirääkimised käimas ning koostööleping VEFiga arutlusel, võib plaanist rääkida üsna kindlas kõneviisis. Projektile lükatakse hoog sisse juba jaanuaris.

„Läti poolel tahaks jaanuaris hakata promoma ja vaadata, milliseid õpilasi leiab. Ilmselt poole õppeaasta pealt on keeruline alustada. Pigem oleks start ikkagi suvel ja kooliga septembris,“ sõnab Lepik „Treeningutega saaks võib-olla kohe alustada.“

Ta lisab, et Valka poolel on sarnane kogemus juba osaliselt olemas. Eelmisel hooajal treenisid sama mudeli järgi kümmekond üldhariduskoolis käivat noort lätlast.

Valga-Valka nigel start

BC Valga-Valka/Maks&Mooritsa meeskonna hooaja algus Olybet Eesti - Läti Korvpalliliigas on olnud alla ootuste. 12st mängust on võidetud vaid 2, millega hoitakse 15 meeskonna konkurentsis eelviimast kohta.

Novembri alguses vahetati ka peatreenerit. Üsna jõuetu lätlane Armands Misuse asendati kogenud Mihhail Karpenkoga, kes varasemalt juhendanud VTB Ühisliiga klubi Astana ning Kasahstani rahvuskoondist.

Kuigi meeskond muutus nii seesmiselt kui ka väliselt professionaalsemaks, siis tulemustes see kajastunud pole. Väikese üllatusena teeniti küll võit Rapla üle, kuid seejärel saadi lüüa nii Tartu ülikoolilt kui ka TalTechilt. Lisaks on alla jäädud liiga suurtele Riia VEFile ja Ventspilsile.