Parlamendisaadik Akos Hadhazy üritas treppidest telestuudiosse pääseda ning lohistati hoonest välja. Kuvatõmmis.Foto: Szél Bernadett / Facebook
Maailm
17. detsember 2018, 19:54

Ungari „orjatöö seaduste“ vastu protestivaid saadikuid ei lubata telesse, kaks poliitikut visati telemajast välja (12)

Riiklik telejaam ei luba Ungari uute tööseaduste vastu protestivaid parlamendisaadikuid eetrisse ning kaks saadikut visati telemajast üldse välja. Pühapäeval avaldas Budapestis seaduste vastu meelt 10 000 inimest.

Suuremõõduline meeleavaldus toimus hoolimata sellest, et peaminister Viktor Orban on seni nautinud üsna korralikku rahva poolehoidu. Sisserändajate vastu meelestatud valitsus peab aga kuidagi tegelema Ungari tööjõupuuduse probleemiga. Kui töökäsi mujalt võtta ei soovita, leiti lahendus oma riigi seadusandluse muutmisest.

Uued seadused näevad muu hulgas ette, et ettevõtted tohivad töötajalt nõuda aastas kuni 400 tundi ületunnitööd. Ületundide eest ette nähtud tasuga võib aga viivitada kuni kolm aastat. Valitsuse sõnul on uued reeglid kasulikud nii töötajatele kui tööandjatele. Meeleavaldajad muretsevad aga, et ehkki ületunnitöö pole kohustuslik, kasutavad firmajuhid soodsaid seadusi ära, et survestada inimesi ületunde tegema ning vabaneda neist töötajatest, kes seda teha ei soovi.

Umbes 10 000 meeleavaldajat protestist pühapäeva õhtul Budapestis uute tööseaduste vastu Foto: AFP/Scanpix

Telemajas ööbis protestina uute tööseaduste vastu tosin parlamendi opositsioonisaadikut, vahendab BBC. Nende sõnul on tegemist sisuliselt „orjatöö seadustega“ ning nad nõudsid, et neid lubataks eetrisse, et nad saaksid esitleda oma seisukohti ja arvamust antud teemal. Poliitikud seadsid end laagrisse telemaja grimmiruumis.

Esmaspäeva hommikul üritasid saadikud Bernadett Szél ja Akos Hadhazy telemaja turvatöötajatest mööda pääseda, kuid nood viskasid poliitikud selle peale majast välja. Meesterahvas toimetati lohistades minema. Nende asemele tulid aga uued saadikud ning vastasseis riigitelevisooni ja opositsioonipoliitikute vahel jätkub ka esmaspäeval. Väidetavalt on mõned saatejuhid end stuudiotesse lukustanud ega tule sealt välja. Jätkuvad ka meeleavaldused.

Parlamendisaadik Akos Hadhazy üritas treppidest telestuudiosse pääseda ning lohistati hoonest välja. Kuvatõmmis. Foto: Szél Bernadett / Facebook