AJAB JOOMA: Eksperdid arvavad, et Jose Mourinho ei tunneta klubi juhtide toetust.Foto: PA Pictures/Scanpix
Jalgpall
17. detsember 2018, 20:34

Mourinho polegi süüdi? Manchester United mädaneb juhtkonna tasemel (1)

Manchester United on katki! 1999. aastal paljude Eesti jalgpallisõprade südame võitnud tiimist on alles vaid hale vari.

Legendaarse kaitsja Gary Neville’i arvates mädaneb organisatsioon peast, nagu kala. Olgu peatreeneriks Jose Mourinho või keegi teine, imet ei suudaks korda saata keegi.

„Mourinho kuulub viimase 20 aasta maailma parimate treenerite sekka. Ta pole keegi suvaline, vaid üks parimatest! Kuid Unitedi fännid ei oota juba ammu omade mänge. See algas David Moyesi ajal, jätkus Louis van Gaali ja Mourinhoga. Kas kehvad tulemused on tõesti treenerite süü? Nad on kõik väga head juhendajad, kes on palju saavutanud,“ arutles Unitediga 20 erinevat tiitlit võitnud Neville pühapäeval Sky Sportsi stuudios. United oli äsja 1:3 kaotanud Liverpoolile.

Nagu ikka, võidavad sportlased ja kaotavad treenerid. Kogu mainitud kolmik on meedia poolt maa alla tambitud, kuid Neville'i arvates tõestavad viimased aastad, et viga on klubis, mitte juhendajates.

Naiivsed juhid

„United peab lõpuks tunnistama, et midagi on katki! Olen üsna kindel, et nad vahetavad enne suve peatreenerit, aga mida see muudab? Kui nad jätkavad samamoodi, et pakuvad mõnele treenerile lepingut, aga pärast ei asu tema selja taha, siis pole sellest kasu.“

Endine kaitsja viitas tänavusele jaanuarile, kui Mourinhoga allkirjastati uus leping, kuid suvel ei tahtnud klubi täita peatreeneri soovi uute keskkaitsjate näol. „Juhatus on nii naiivne, et see on lausa uskumatu. Nad pikendasid temaga lepingut, kuigi kõik teavad Jose tsükleid – kolmas aasta on tema jaoks alati keeruline. Pärast suvist ettevalmistust saabuski tõehetk ja klubi kaotas olukorra üle kontrolli. Nüüd ei osata juhatuses Mourinhoga suhelda. Keegi ei tea, mida ta järgmisel pressikonverentsil ütleb!“

Tegelikult õnnestus Unitedil kevadel Inglismaa liiga teisena lõpetada, kuid sügis läks täielikult metsa. 17 vooru järel kaotatakse oma ajalooliselt suurimale rivaalile Liverpoolile 19 punktiga ja istutakse tabeli kuuendal real. Viimati võideti Inglismaa meistritiitel aastal 2013 Sir Alex Fergusoni käe all.

Neville'i sõnul on tippjalgpallis täiesti elementaarne, et kui treener soovib uusi kaitsjaid, siis ta need ka saab. 

„See ajab igal juhul endast välja,“ sekkus vestlusesse tema omaaegne võitluskaaslane, Unitedi kuulus kapten Roy Keane. „Usun, et kogu olukorra tuum lähebki tagasi suvesse. Mourinho soovidele ei tuldud vastu ja ta on vihane.“

Mõttelend jäi omakorda arusaamatuks Liverpooli legendile Jamie Carragherile: „Mitte ükski treener ei saa kõike, mida tahab. Hea juhendaja unustab selle ära ja läheb eluga edasi! Lisaks ei teeks üks keskkaitsja Manchester Unitedis mingit revolutsiooni.“ 

Neville'i vastus: „Asi polegi paaris kaitsjas, aga see on sümboolne tõestus, et klubi vajab taaskäivatamist.“

Keane’ile meenub, et Unitedi linnarivaali City tüürimehest ehk Pep Guardiolast räägitakse imelugusid. „Tegelikult ei võitnud ta oma esimesel hooajal mitte midagi. Seejärel läks Pep oma juhatuse juurde ja teatas, et vajab nelja kaitsjat! Tema soovile tuldi vastu,“ võrdles ta.

Klubi vajab uut algust

Kolmik nõustus, et klubi allakäik algas pärast 2013. aasta tiitlit, kui lahkusid peatreener Ferguson ja tegevjuht David Gill. Asendajateks tulid vastavalt David Moyes ja Ed Woodward. 

„Nende kahe lahkumine oli suur löök, aga ma poleks eluski uskunud, et klubi nii sügavale mutta kukub. Tundub, et jalgpallurid ei naudi Unitedi särgis mängimist. Veelgi enam, paljud praegused mängijad polegi tiimi jaoks piisaval tasemel,“ lajatas Keane. 

Neville lisas, et ärilises mõttes on klubi tipptasemel, kuid juhtidel puudub igasugune jalgpallialane kompetents. Kriitika läheb täie rauaga ka omanike Joel ja Avram Glazeri suunas.

„Järgmine peatreener peaks juhtkonnas korra majja lööma. Manchester City, Liverpool, Chelsea ja Tottenham on kõik paremini komplekteeritud kui United. Nad teevad mängijate skautimisel täiesti teisel tasemel tööd,“ arvas Neville. Kapten Keane tundis end veidi puudutatult: „Ära Liverpooli ja Tottenhami küll maini, nad pole mitte midagi võitnud. Aga isegi pime näeb, et Unitedis tehakse halba tööd.“

Carragher valas veelgi õli tulle. „Alguses arvasime, et võimas – Mourinho ja Pep Guardiola tulevad koos Inglismaale! Tegelikult ei maini me neid kahte isegi samas lauses, sest nad on lihtsalt väga erinevatel tasemel klubides,“ võttis ta olukorra kokku.

Nõustus ka Neville: „Lihtne on öelda, et vahetame peatreeneri välja. Tegelikult vajab kogu organisatsioon uut algust.“

***

Meistrite liiga kaheksandikfinaalide paarid

Manchester City - Schalke
Juventus - Madridi Atletico
Pariisi Saint-Germain - Manchester United
Dortmundi Borussia - Tottenham 
Barcelona - Lyon 
Porto - AS Roma
Madridi Real - Amsterdami Ajax
Müncheni Bayern - Liverpool

Matšid mängitakse veebruaris ja märtsis.