LÄBI: Jose Mourinho aeg Manchester Unitedi eesotsas lõppes. Foto: Reuters/Scanpix
Jalgpall
18. detsember 2018, 18:00

Mourinho sai Unitedist kinga ja kopsaka summa

Jose Mourinho oli umbes kümnene, kui ta jalgpallitreenerist isa sai jõululõunat pugides vallandamisteate. Mourinhol endal läks seekord ajaliselt veidi paremini ning kinga saamine kõige pühalikumale ajale ei sattunud – Manchester Unitedi vutiklubi lõpetas portugallase piinad täna.

Ja need piinad olid päris karmid. Suve ning sügise jooksul kostus Manchesterist sahinaid, kuidas Mourinho on sõjajalal klubi juhtkonnaga, staarmängijatega (eriti suvise maailmameistri Paul Pogbaga) ning kõigiga korraga. Lahingud ja avalikkuse ette kistud tülid panid põntsu tulemustele ning Unitedi poolehoidjad võivad Inglismaa kõrgliiga tabelisse kiigates vaid pead raputada ning pisaraid poetada.

Kõnekaimaks tõik, et mullu lasi sats endale 38 mänguga lüüa 28 väravat, tänavu on 17 kohtumise järel Unitedi puuri taotud juba 29 palli. Rääkimata sellest, et kuuendana jäetakse liiga liidrist ning suurrivaalist Liverpoolist maha 19 punktiga. Viimati alustati kohalikku kõrgsarja niivõrd kasinalt lausa 28 aastat tagasi.

Seetõttu pole imestada, et Unitedi juhtfiguuride kannatus lõpuks katkes. Kunagi pidi Mourinho-nimeline kiirrong rööbastelt maha kihutama ning portugallane, kelle kolmandad hooajad kipuvad alati metsa minema, oigas juba suvest saati, kuidas klubi teda üleminekuturul liialt vähe toetab. Kahe ja poole aastaga ostis mees tiimi 11 pallurit, kogusummaks ligi 450 miljonit eurot.

Kuid on neidki, kes kõike Mourinho kraesse ei aja, näiteks Unitedi legendaarne paremkaitsja Gary Neville.

„Lisaks peatreenerile ja treeneritele peavad vastutama ka mängijad ja juhatus,“ sõnas ta. „Seitse aastat on tehtud valesid otsuseid ning palgatud valesid inimesi. Ma ei tea, kes värbamise ja struktuuri osas viimase „jah“ sõna ütleb? Ja kes oleks pidanud Mourinhole ütlema, et osasid mängijaid ei tuleks osta? Minu teada pole Unitedis kedagi, kel selleks vajalik kvalifikatsioon on.“

Mourinho saagiks Manchester Unitediga jäi liigakarika ning Euroopa liiga võit. Sel jaanuaril 2020. aastani kehtiva uue lepingu sõlminud portugallasel aitab vallandamisvalu leevendada priske hüvitis, mis erinevatel andmetel jääb 17 ja 27 miljoni euro vahele.

Unitedi plaanib lähiajal teatada, kellest saab kuni suveni peatreeneri kohusetäitja. Seejärel peaks klubi Sir Alex Fergusoni-aegsetesse kõrgustesse viima värske juhendaja ning briti meedia kohaselt on variante mitmeid, näiteks Madridi Reali kolme järjestikuse Meistrite liiga võiduni viinud Zinedine Zidane, Tottenhami loots Mauricio Pochettino, aga ka Antonio Conte, Carlo Ancelotti, Diego Simeone ja Laurent Blanc.

NUMBRID

144 kohtumist pidas Mourinho Unitedi peatreenerina – võideti 84, viigistati 32, kaotati 28.

29 väravat on tänavusel hooajal löödud Manchester Unitedile 17 Inglismaa kõrgliiga mänguga

28 väravat löödi Manchester Unitedile eelmisel hooajal 38 matšiga.

19 punkti jääb kuuendal positsioonil olev United Inglismaa meistriliigas maha liidrist Liverpoolist.