Pesapall on Kuuba rahvusspordiala.Foto: AFP/Scanpix
Spordivaria
20. detsember 2018, 17:44

Kuuba talendid ei pea enam unistuse täitmiseks kriminaalide abil kodumaalt põgenema

Maailma ühe parema pesapallimaa Kuuba pallurid ei pea enam kodumaalt põgenema ega illegaalselt USAsse hiilima, et sealses tippliigas MLB lepingut saada.

MLB ja Kuuba pesapalliliit sõlmisid riikide diplomaatiliste pingete kiuste ajaloolise kokkuleppe, mille alusel võivad vähemalt 25aastased kuubalased nüüd USA tippklubidega vabalt liituda. Tõsi, klausliga, et nad on varem vähemalt kuus aastat Kuuba liigas mänginud.

Osapooled loodavad, et säärane diil tõmbab pidurit inimkaubandusele. Siiani kasutasid MLB-st ehk maailma parimast liigast unistavad kuubalased kriminaalide abi. Nad maksid suurusjärgus 10 000 eurot mingitele tegelastele, kes nad paadiga illegaalselt USA-sse (tavaliselt Floridasse) toimetasid.

Kui jalg juba USA pinnal, oli neil vastavalt seadustele õigus elamisloale. Probleemid tekkisid vaid juhul, kui piirivalve nad vee peal tabas. Tol variandil oli mängijate vaatevinklist mitu miinust.

Esiteks pidid nad esmalt aasta-kaks ootama enne, kui said mõnd USA klubi esindada. Teiseks kippusid kriminaalid, kes olid vahel seotud ka Mehhiko narkokartellidega, neid röövima, et hiljem mängijate tulusatest lepingutest kasu lõigata. Ja Fidel Castro valitsusajal, mis lõppes kahe aasta eest, polnud põgenikel enam kunagi kodumaale asja.

Nüüdse, 2021. aasta novembrini kehtiva kokkuleppe järgi läheb kuubalastel vaja vaid USA riigisekretäri heakskiidetud tööviisat ja pallimäng unistuste liigas võib alata.

Kasu lõikab ka Kuuba pesapalliliit, kes teenib mängijate lepingutasust oma osa.