Ott Tänak (vaskul) ja Sebastien Ogier.Foto: Robin Roots/M-Sport/montaaž
WRC
24. detsember 2018, 12:15

RALLIGURUDE TULINE VAIDLUS: kumb oli 2018. aastal parem sõitja, kas Tänak või Ogier? Kas Tänak oli Toyota lagunemises süüdi? (8)

Suure mootorispordiväljaande Autospordi viimases podcastis'is läks tunnustatud ralliajakirjanike David Evansi ja Colin Clarki vahel tuliseks vaidluseks – kumb oli 2018. aastal parem sõitja, kas maailmameistriks tulnud Sebastien Ogier või enim katsevõite saanud Ott Tänak? 

Evans eelistas Tänakut ja valis ta Ogier' ees hooaja parimaks rallisõitjaks, Clarki järjestus oli vastupidine. Toome teieni katkendi vaidlusest.

Evans: Kuidas saab parim sõitja olla keegi muu, kui mees, kes võitis kõige enam katseid ja juhtis kõige rohkem rallisid?

Clark: Ogier näitas lõppenud hooajal, et kiirus pole ja ei saa kunagi olema sellel alal kõige tähtsam element. Jah, Tänak oli kõige kiirem piloot, aga me pidime koostama PARIMATE sõitjate edetabeli. Ogier on ilma kahtluseta maailma parim sõitja.

Evans: Ogier jäi minu tabelis väga napilt Tänakule alla, aga statistika on selgelt Tänaku poole kaldu. See pole isegi samast klassist. Tänak võitis 70 katset, Ogier pole isegi teisel kohal. Thierry Neuville võitis 40 katset, Ogier 38. Tänak juhtis rallisid 86 katse järel, Ogier 65 katse järel. Nende numbritega ei saa vaielda!

Clark: Saab küll!

Evans: Toyota vedas Tänakut alt. Vaata näiteks Sardiiniat, Portugali või Walesi. Kui Tänak oleks nendelt rallidelt saanud kätte tulemuse, mida ta väärinuks, oleks ta maailmameistriks tulnud.

Clark: Kui Tänak oleks oma autoga rohkem arvestanud, siis poleks see katki läinud. See on fakt. Latvala pidi oma sõidustiili muutma, sest auto läks hooaja esimeses pooles igal rallil katki. Ta muutis sõidustiili ja siis tegi ta elu parimad kuus kuud. Tänak polnud piisavalt nutikas, et olukorraga kohaneda. Ogier on piisavalt nutikas. Täielik nonsenss on vaadata ainult katsevõite.

Evans: Okei, saan su argumendist aru, aga Tänak võttis 32 katsevõitu rohkem kui Ogier.

Clark: Just see teebki Ogier' saavutuse nii tähelepanuväärseks. Tal polnud kõige kiirem auto, hoopis Tänakul oli.

Evans: Aga samal ajal oli Tänakul kõige rohkem lagunev auto! Colin ütleks, et Portugalis kivi otsa sõitine oli Tänaku viga.

Clark: Absoluutselt. Tänak oleks pidanud võtma teise trajektoori.

Evans: Ei oleks pidanud. Ja Sardiinias kukkus auto hüppest tulles nina peale. Sellisele hüppele tuleb täiega peale minna, nende autode vedrustus suudab kõike kannatada. Midagi oli aerodünaamikas viga. Kas võime kokku leppida, et Tänakult varastati tiitel?

Clark: Loomulikult oleks Tänak võinud meistriks tulla ja usun, et järgmisel hooajal teeb ta selle ära. Aga 2018. aasta parim sõitja oli kindlalt Ogier.

MM-sarja üldarvestuses teise koha saanud Thierry Neuville oli Clarki edetabelis alles viiendal kohal, aga Evans paigutas ta kolmandaks.

Täispikkuses podcast (sõitjate edetabel alates 22. minutist):

Podcasti videoversioon: