Siim Sukles.Foto: Arno Saar
Spordivaria
28. detsember 2018, 12:31

EOK peasekretär Siim Sukles: päev pärast galat on emotsioonid ikka üleval! (6)

Eesti Olümpiakomitee peasekretäri Siim Suklese sõnul vallandub pärast aasta sportlaste, treeneri ja võistkonna väljakuulutamist alati kirgedemöll.

Tänavu tekitas üsna paljudes inimestes pahameelt, et naiste arvestuses ei võitnud epeevehklemise Euroopa meister ja MMil seitsmendaks tulnud Katrina Lehis ja et treenerite arvestuses jäi Kristjanita tema juhendaja Helen Nelis-Naukas.

"Sama palju on ka rahulolevaid inimesi," ütles Sukles Õhtulehele. "Ükski süsteem ei ole täiuslik, aga praegune on minu meelest väga hästi toiminud. On olemas kolm osapoolt: spordiajakirjanikud, alaliidud ja rahvas. Igaüks võib rääkida, kas tulemus on subjektiivne või objektiivne, aga sport ongi emotsioon. Oleme rõhutanud, et ei valita ju parimat sportlast, valitakse aasta sportlane, aasta treener, aasta võistkond. Ma ei ütleks, et keegi neist kolmest on rumal ja tuleks välja visata. Kindlasti mitte. Päev pärast galat on emotsioonid ikka üleval! Mis teha? Sporti on võimatu panna Exceli tabelisse. Medal või koht on üks kriteerium. Teine asi on see, millise emotsiooni sportlane pakub ja kuidas rahvas emotsiooni saab. Kui vaataksime ainult Excelit, siis ei peakski rahvalt, spordiajakirjanikelt ega alaliitudelt arvamust küsima. Sport on ühiskonna peegeldus, ka emotsioon on ühiskonna peegeldus."

Suklese hinnangul ei ole vaja reegleid muuta. "Me oleme ju muutnud,“ lausus ta. "Enne oli rahval viis häält, siis üks, ainult parimale. Nüüd saab rahvas valida kolm. See tundub optimaalne variant. Eks spordiajakirjanikud tahaksid ise valida, kuid ma ei ole küll seda meelt, et peaksime aasta sportlaste, treeneri ja võistkonna hääletamiselt rahva välja lülitama. Minu arvates pole see õige."