Gerd Kanter (paremal) on rõõmus, et meestest sai aasta sportlase Kristjani Magnus Kirt.Foto: Tiina Kõrtsini
Spordivaria
28. detsember 2018, 14:41

Kanter aasta sportlaste valimisest: õnneks mu kõige suurem hirm ei teostunud

Tänavu tippspordist taandunud kettaheite olümpiavõitja Gerd Kanter teinuks aasta sportlaste, treeneri ja võistkonna valimise reeglites muudatusi, paraku ei võetud tema ettepanekuid kuulda.

Kanter koges eilsel auhinnagalal vastakaid tundeid. "Õnneks mu kõige suurem hirm ei teostunud – Magnus (Kirt – toim) sai ikka võidu kätte," ütles ta täna Õhtulehele. Ent lisas: "Naiste arvestuses oodatult ei läinud."

Kanteri hinnangul pidanuks just sportlikust vaatevinklist Kristjani andma epeevehklemises Euroopa meistriks kroonitud ja MMil seitsmendaks tulnud Katrina Lehisele.

"Olümpia-aastal pälvivad olümpiasportlased igal juhul rohkem tähelepanu, mis on loogiline," arutles Kanter. "Samas ei nõustu ma üsna laialt levinud arvamusega, et vehklemine on marginaalne ala. See on pikkade traditsioonidega väärikas ala. Kui vaatame vehklemise tippriike, siis näeme, et tegemist on väga suurte riikide alaga. Arvatavasti on Eestis omavahelised kemplemised vehklemisele varju heitnud. Konfliktid tuleks ära unustada ja alustada puhtalt lehelt ning otsida ka meediaga paremat sidet. Saskiast (aasta naissportlane Alusalu) on ilmunud ainult head lood."

Kanter soovitab vehklemisliidul teistmoodi tegutseda. "Sportlased pole milleski süüdi," rõhutab ta. "Nemad keskenduvad võimalikult heade tulemuste saavutamisele. Taustajõud peavad mõtlema, kuidas ala positiivset kajastust saaks."

Otsekohese inimesena tunnistab Kanter, et üritas senist hääletussüsteemi muuta. "Tegin mitu katset kogu süsteemi mõjutada. Ma ei ole nõus eelmistel aastatel sisse viidud muudatustega. See pole ainult minu seisukoht, mul on toetajaid. Kõik osapooled peavad olema võrdse kaaluga. Võtame minu või Kolja (epeevehkleja Nikolai Novosjolov) näite. Meile piisanuks võiduks rahvahääletuse neljandast või viiendast kohast."

Kui Kanter tunamullu napilt Kristjanist ilma jäi, oli rahval vaid üks hääl, hiljem on olnud kolm. Kuid meedia ja alaliidud reastavad viis paremat.

"Tänavu oli kõigi aegade hääletusrekord, rahvast ei tasu alahinnata," nendib Kanter. "Küll inimesed suudavad ka viis kandidaati ritta panna. Võitlesin sellegi eest, et sportlased kandideeriksid õigetes kategooriates. Ekspertidega suheldes kuulsin – autoralli on võistkondlik ala, mitte individuaalala. Kahjuks ei saanud selles küsimuses ei Aivo (EOK kommunikatsioonijuht Normak) ega Siimu (EOK peasekretär Sukles) toetust."