TEADMATUS: kas Michael Schumacher üldse adub, mis tema ümber toimub?Foto: Reuters/Scanpix
Vormel 1
29. detsember 2018, 07:00

VIIS AASTAT ÕNNETUSEST: mida pole Schumacher (võib-olla) näinud?

Kas viis aastat on pikk või lühike aeg? Kõik oleneb perspektiivist. Vormelilegend Michael Schumacher läks täpselt pool kümnendit tagasi suusatama. Kogenud lumehunt kukkus aga sedavõrd õnnetult, et lõi pea vastu kivikamakat.

Järgnev sündmuste ahel jääb avalikkuse jaoks segaseks, sest infot lihtsalt ei jagata. Teame, et 2014. aastal pääses pikalt kunstlikus koomas hoitud sakslane kodusele ravile, aga tema tegeliku tervisliku seisu koha pealt valitseb haudvaikus. Üldine avalik arvamus on pessimistlik. Võimalik, et 21. sajandi üks säravamaid sportlasi ei teagi, mis viie aasta jooksul tema ümber toimunud on.

Lähiajaloos tuhnimine toob välja kõigi jaoks üllatavaid nüansse, sest perspektiiv võib kohati kiires muutumises olla. Järgneb valik sündmusi, millest Michael Schumacher võib-olla midagi ei tea:

  • Schumacher armastab mäesuusatamist. Ilmselt oleks ta huviga jälginud 2014. aastal toimunud Sotši olümpiat, kus tema kaasmaalased 19 medalit võitsid, kuid legend oli tol ajal haiglas.
  • Saksamaa tuli 2014. aastal neljandat korda jalgpalli maailmameistriks. Riik oli eufoorias, kuid suur vutifänn Schumacher laatsaretis. Neli aastat hiljem läksid tiitlikaitsjad suurte lootustega Venemaal toimunud turniirile, kuid põrusid täielikult. Ka seda ei pruukinud Michael näha.
  • 2014. aasta 1. jaanuaril võeti Lätis kasutusele uus valuuta: euro! Vaevalt see Schumi elu kuidagi oleks mõjutanud, kuid paljude eestlaste jaoks tundub, et euro eksisteerib Lätis juba terve igaviku. 
  • Suure tõenäosusega ei tea Schumacher midagi ka Krimmi annekteerimisest, mille lõplikule dokumendile pani Venemaa president Vladimir Putin allkirja 2014. aasta 21. märtsil.
  • Vahel kiputakse unustama, kui olulist rolli mängis Schumacher Mercedese vormelitiimi arengus. Aastatel 2010-2012 istus legend üsna kesise masina rooli ja andis edasi kõik oma hindamatud kogemused. Tasu tuligi viimaks aastal 2014, kui Saksamaa autotootja võttis üle vormelisarja valitsemise. Kahjuks pole Schumacher ise oma eduloole saanud loodetul viisil kaasa elada.
  • Võimalik, et Schumacher saaks šoki, kui kuuleks, et USA president on Donald Trump. Just see sama natukene lapsiku suuvärgiga miljonär oli maailmakuulus ka 2013. aasta lõpus, kuid mitte keegi poleks osanud arvata, et tegemist on planeedi võimsaima riigi tulevase juhiga.