Hiinlased võtavad dopinguteemat väga tõsiselt. Foto: Reuters/Scanpix
Doping
29. detsember 2018, 15:05

VOT SEE ON KARISTUS! Dopinguga patustanud Hiina sportlased pistetakse vangi (1)

Hiinas liigitatakse dopingu tarvitamine uuest aastast alates kriminaalkuriteoks, mistõttu võib keelatud ainetega patustanud sportlasi edaspidi ees oodata reaalne vanglakaristus, vahendab uudisteagentuur Xinhua. 

"Oleme väga lähedal sellele, et dopingujuhtimid kohtulikuks muuta," sõnas hiina spordiministeeriumi juhataja Gou Zhongwen. "See, et dopingut tarvitanud sportlased saavad edaspidi kriminaalkaristuse, tehakse avalikuks 2019. aasta alguses."

Tema sõnul on säärane käik Hiina jaoks ülimalt tähtis, sest hiina noorte seas on dopingu tarvitamine üha enam populaarsust kogumas. Nimelt loodavad paljud niimoodi spordikoolidesse pääseda. 
 
Samuti tõusis Hiina mullu dopinguteema keskmesse, kui kauane spordiarst Xue Yinxian tunnistas mullu, et Hiina riik kasutas 80ndatel ja 90ndatel riikliku dopingusüsteemi, mis mõjutas vähemalt 10 000 sportlast. 
 
Oma sõna on lubanud maksma panna ka Hiina kohtusüsteem. "Kui me tugevdame antidopingu reegleid, siis on ka meie kohustus sellele kaasa aidata," sõnas riigikohtunik Jiang Qibo. 
 
Maailma Antidopingu Agentuur (WADA) on aga korduvalt väljendanud oma vastumeelsust selle teema suhtes.