Andres Sõber.Foto: STANISLAV MOSHKOV
Korvpall
29. detsember 2018, 18:22

Andres Sõber: Kuusmaa treenerivõtetega võib ikka väga kõvas kohas läbi lüüa

"Aivari tehtud tööd ei osatagi praegu veel eriti hinnata. Minu meelest on ta ikka väga kõva olnud," kommenteeris Andres Sõber tänast pommuudist, et Rapla korvpallimeeskond lõpetas koostöö peatreeneri Aivar Kuusmaaga.

"Olen tema tegemisi pidevalt kõrvalt jälginud. Mõtlesin juba mõnda aega tagasi, et ehk oleks ta pidanud ise pärast eelmist hooaega kõvematele jahimaadele lahkuma. Teine võimalus olnuks Raplal mitukümmend korda võimsamaks muutuda, et Aivar saanuks endale mängijaid, kellega Kalev/Cramole ja Tartule vabalt ära panna. Ta oleks seda oma pronkside ja hõbedaga väärinud. Aga seda ei tulnud."

Sõbra sõnul saab tuua paralleele tema enda peatreeneri ajastuga Rakveres. "Medalid tekitavad olukorra, kui sult oodatakse koguaeg rohkem. Pärnult ei ooota keegi midagi, Tallinna Kalevilt ka veel mitte. Nad ei pea Cramole ära panema. Minult ja Aivarilt seda oodati. Vahel õnnestus ka! Aga need ootused on väsitavad. Aivari ja Rapla viimaseid matše vaadates oli näha, et ega tal seda püssirohtu enam õiget polnud," mõtiskles ta.

Rapla jääb ellu!

Küll aga ennustab Sõber ametivennale Kuusmaale eredat tulevikku! "Pole kahtlustki, et Aivari järgmine töökoht on kuskil vägevas kohas. Tunnen teda läbi ja lõhki, selliseid treenerid meil Eestis palju pole. Ta on ere tüüp meie korvpallimaastikul. Vaevalt tal puhata vaja on, noor mees ju! Tema treenerivõtetega võib ikka väga kõvas kohas läbi lüüa."

Mida peab Sõber silmas väga kõva koha all? "Ma vaatan Euroliigat ja NBAd... Aivaril on need teatud tipptreeneri anded olemas. Need on sellised asjad, mis ei pruugigi meie korvpalli sobida, sest siin on kandepind liiga väike. Tema võtted ja nõuded klapiks meeskonnaga, kus on suur valikuvõimalus. Väga head mängijad tahavad, et kord oleks majas."

Aivar Kuusmaa. Foto: Reigo Teervalt

Kogenud treener tunnistab, et Kuusmaast sai aastate jooksul küll Rapla korvpalli nägu, kuid tiimi vundament on piisavalt tugev, et tulevikus mitte ära manduda.

"Peab oskama ka tabeli alumises pooles olla, et pärast jälle üles minna. Sellega on raske leppida. Mul endal Rakveres oli sama: äkki ei tulnud enam medaleid ja jäin mõtlema, et milles jama, koguaeg on ju hästi läinud! Eks Raplas võib praegu samamoodi olla, ei taheta leppida, et üks hooaeg kehvemalt kulgeb. Kindel on see, et Rapla korvpallitiimi põhi on hea ja klubi kuskile ei kao!"

Klubi juht: otsus oli raske

Aivar Kuusmaast sai Rapla peatreener 2014. aasta alguses ning selle aja jooksul õnnestus tal väikelinna tuua neli medalit – koos võideti kolm pronksi ja üks hõbe. Täna andis klubi pressiteate vahendusel teada, et koostöö on lõppenud.

"Ma ei saa öelda, et meil ükski viimastest edukalt lõppenud hooaegadest kergelt oleks alanud, aga analüüsides koos Aivariga meie tabeliseisu ja selle põhjuseid, leidsime, et seekord vajab meeskond suuremat muudatus. Paraku spordis, eriti pallimängudes on selleks tihtipeale treenerivahetus ja me leppisime kokku, et nii tuleb meeskonna huvides ka meil seekord tegutseda," kommenteeris meeeskonna mänedžer Jaak Karp.

"Otsus oli ülimalt raske, sest Aivarist on saanud tõeline Raplamaa kangelane, kelle juhtimisel on meie meeskond toonud väikelinna medalid viimasel neli aastal järjest. Lisaks on Aivar olnud suurepärane inimene suhtlemisel fännide ja kogukonnaga, mõistes selle vajalikkust algusest peale. Aivar on olnud abiks isegi osade toetajateni jõudmisel. Tema Rapla korvpalli jäetud jälg on suur ja sügav ning ta on meie aukülaline iga kord, kui ta üle meie kodusaali ukse astub!" jätkas Karp.

Kuusmaa koha võtab ajutiselt üle senine abitreener Toomas Annuk.