Gerd Kanter (vasakul) ja Rait Ratasepp. Foto: Teet Malsroos/Facebook/Rait-Ratasepp/Montaaž
Spordivaria
30. detsember 2018, 20:00

SPORDISÜNDMUS 2018: Kas ultramees Ratasepp suudab veerandfinaalis nimekamatele konkurentidele vastu saada? Kes võidab Alusalu ja Kirdi duelli?

Õhtulehe sporditoimetus soovib kõigile kaunist vana-aasta lõppu halastamatu võitlusega: aeg on panna vastamisi mööduva aasta kõige meeldejäävamad spordisündmused ja selgitada välja neist kõige-kõigem! 

Süsteem on olnud juba üle kümnendi sama: meie arvates aasta 16 kõige eredamat spordihetke-sündmust jagatakse loosi tahtel play-off-tabelisse (asetusi pole ehk kaks favoriiti võivad kohe vastamisi minna) ning sporditoimetuse liikmetest (Ville Arike, Jarmo Jagomägi, Karl Juhkami, Siim Kera, Ats Kuldkepp, Mart Treial, Kaarel Täll, Henry Lääne, Deivil Tserp) koosnev žürii peab andma hääle ühe või teise poolt. Miinusringe ja teisi võimalusi ei ole. Kes duelli kaotab, see ka põrmu kukub. Lõpuks jääb alles vaid üks, see kõige meeldejäävam spordisündmus aastast 2018.

Kaheksandikfinaalide tulemused avaldasime täna kell 15.45 ja neid saab vaadata siit. Altpoolt leiad veerandfinaalide skoorid. Poolfinaalide ja finaali tulemused saad teada Õhtulehe esmaspäevasest paberlehest, mille vahel on 2018. aasta kokkuvõttev eriväljaanne, ning homme mõistagi ka Õhtulehe veebist.

1. VEERANDFINAAL

Saskia Alusalu Pyeongchangi olümpial neljas

Kiiruisutaja Saskia Alusalu kasutas esimest korda olümpiamängudel kavas olnud ühisstardi võlud ja valud ideaalselt ära. 24aastane eestlanna teadis, et medalikohale ta suure tõenäosusega ei küündi ja läks ainsana püüdma vahefinišites jagatavaid punkte. Sellise taktikaga on üldjuhul võimalik saada parimal juhul neljas koht ja Alusalul see õnnestus.

Magnus Kirt ületas Andrus Värniku Eesti rekordi

Odaviskaja Magnus Kirdi juuni alguses Tartus saavutatud 88.45 oli Eesti spordis kõva sõna. Hooaja jooksul paranes elu parima hooaja teinud sportlase tippmark veel kaks korda ja Rabati Teemantliiga etapil jäi tal maagilisest 90 meetrist puudu vaid 25 sentimeetrit.

Edasi pääseb Kirt tulemusega 7:2.

Magnus Kirt Foto: Aldo Luud

2. VEERANDFINAAL

Kaia Kanepi võit maailma esireketi Simona Halepi üle

Tennisist Kaia Kanepi aasta polnud kuigi hiilgav, aga USA lahtistel oli ta nagu mullugi hüvas hoos. Avaringis alistas Kanepi maailma esireketi Simona Halepi ja rumeenlannal ei jäänud muud üle, kui reketit loopima hakata. Kanepi teekonna lõpetas kaheksandikfinaalis ameeriklanna Serena Williams.

Ott Tänaku draama Walesis

Korraks tundus, et autoralli MM-tiitel on Ott Tänaku ja Martin Järveoja võtta. Pärast kolme järjestikust etapivõitu olid nad ka Walesis turvaliselt esikohal. Aga laupäeva pärastlõunal lõhkus põhjaplaat ühelt hüppelt maandudes Toyota Yaris WRC radiaatori. Jälle! Nii nägid tuhanded eestlased kaadreid, kuidas Tänak muserdatult teepervel lebas. Tagantjärele osutus Walesi draama tiitliheitluse pöördepunktiks ja lõpuks pidi Eesti ekipaaž leppima üldarvestuse kolmanda kohaga.

Edasi pääseb Tänak tulemusega 8:1.

Ott Tänak ja Martin Järveoja Walesis. Foto: AFP/Scanpix

3. VEERANDFINAAL

Gerd Kanteri karjääri lõppakord

Kettaheite olümpiavõitja Gerd Kanter lõpetas eduka karjääri stiilselt. Berliini EMil sai ta viienda koha, edestades samuti lahkumisetenduse andnud sakslast Robert Hartingut ühe sentimeetriga. Meeldejääv oli ka septembris Kadrioru staadionil toimunud „viimane vaatus“, kus karjääri viimane heide tõi Kanterile pisara silma.

Rait Ratasepa järjekordne temp

20 päeva ja 20 ultratriatloni. Kõlab uskumatuna, aga raudmees Rait Ratasepp sai väljakutsega nii hästi hakkama, et püstitas mitteametliku maailmarekordi. Poole võistluse peal oli tal piisavalt jõudu, et elukaaslasele Virgele abieluettepanek teha. Vägev!

Edasi pääseb Kanter tulemusega 7:2.

Gerd Kanter. Foto: Teet Malsroos

4. VEERANDFINAAL

Klavan aitas Liverpooli Meistrite liiga finaali

Ragnar Klavani roll Liverpoolis jäi 2018. aasta esimestel kuudel üsna kasinaks – Meistrite liiga play-off'i kohtumistes sai ta võimalikust 630 minutist platsile vaid pooleks tunniks. Ent need 30 minutit olid siiski märgilised, sest ükski eestlane polnud varem sellistes matšides kaasa teinud. Millal meie silmad uuesti midagi taolist näevad? Finaalis pidi Klavan pingilt vaatama, kuidas kaaslased 1:3 Madridi Realile alistusid.

Kolm epeenaist EMi poodiumil

Hoolimata sellest, et esialgu ei pääsenud epeevehkleja Katrina Lehis Eesti EMi koondisessegi, krooniti ta 18. juunil Novi Sadis Euroopa meistriks. Finaalis alistas Lehis Kristina Kuuse. Mõlemad on Haapsalust pärit, kusjuures kõik meist pole isegi Haapsalus käinud. Kolmandana tõusis poodiumile Julia Beljajeva. Eesti pidu! Lehise kuldmedal oli justkui lunastuseks ka tema emotsionaalsele treenerile Helen Nelis-Naukasele.

Edasi pääsevad epeenaised tulemusega 6:3.

Katrina Lehis. Foto: Martin Ahven

POOLFINAALPAARID ON SEEGA JÄRGMISED:

1) Magnus Kirt ületas Andrus Värniku Eesti rekordi vs Ott Tänaku draama Walesis

2) Gerd Kanteri karjääri lõppakord vs kolm epeenaist EMi poodiumil