Kristjan Ilves.Foto: Aldo Luud
Talisport
4. jaanuar 2019, 14:28

Kristjan Ilves sattus nädala eest haiglasse: olin täiesti räbal (3)

"Oi jumal..." ohkab kahevõistleja Kristjan Ilves küsimuse peale, kui keeruline detsember talle vaimselt oli.

"Ma pole seda väga öelnud, aga aasta lõppes haiglas," paljastas ta täna Otepääl pärast MK-etapi eelvõistlust. "Sain tugeva kõhuviiruse, olin tilgutite all. See oli tõesti üks elu raskemaid detsembreid."

Kes ei mäleta, siis detsembrikuu jäi Ilvesel sisuliselt vahele. Jõulukuu alguses Lillehammeris selgus, et tal pole absoluutselt suusajaksu. Seega võttis ta aja maha, tegi kõikvõimalikud terviseuuringud ja treenis rahulikult. Näitajad on korras, kuid aasta lõpus tuli uus, ülalmainitud tagasilöök.

"Kaaluga on ka piiri peal, joon ja söön hästi palju," lisas Ilves. "Olin üle kolme kilogrammi võistluskaalust all, õnneks sain täpselt grammi pealt läbi. Pingeid oli, aga tuleb need jätta tagaplaanile."

Täpsemalt läks Ilves haiglasse eelmisel reedel. "Oksendasin nii palju, et keha jooksis vedelikust tühjaks, arstid pidid sekkuma, sest hakkas juba pilti eest viskama. Sellised asjad panevad vaimule põntsu. Olin jumala kindel, et mul pole mingit võimalust võistelda, olin täiesti räbal. Aga siin ma olen ja üritan teha, mida oskan ja saan. Olen tänulik, et saan vähemalt võistelda."

Ta kinnitas, et Otepääl võistlemine on arstidega läbi räägitud ja mingit riski see endas ei kätke. "See oli nii-öelda kähkukas. Reede lõunal läksin, öö olin seal ja laupäeva õhtul sain juba süüa. Kaua polnud, aga ega see jõudu juurde andnud. Samas ettekäändeks ma seda tuua ei taha, haigused käivad ikka üle. Pigem see, et kui arvad, et enam hullemaks minna ei saa, siis saab. Loodame, et uus aasta on mu jaoks vähe kergem."

Täna tegi Ilves Tehvandi 97 meetri mäel kolm hüpet: treeningutel kandus ta 98,5 ja 94,5 meetri peale, eelvõistlusel maandus ta kõigest 84 meetri kaugusel.

"Kui viimane hüpe välja arvata, siis tegelikult läks hästi," sõnas Ilves. "Viimased hüppetrennid on ka suht okeilt läinud. Otseselt muretsemiseks põhjust pole, sel hüppel (eelvõistlusel - M.T.) ei saanud end otsa peal liikuma, jäin äratõukega väga hiljaks. Nii madal poom (6 - M.T.) karistab selle ära.

Kaks kindlat hüpet oli all, siis võib-olla lasin natuke jala sirgus. Selles mõttes, et ei võtnud end 100% valmisolekusse, läksin veits lõdvalt tegema ja karistas kohe ära. Kümme meetrit lisa polek olnud mingi probleem."

Üldiselt tunneb ta end hüppemäel, eriti kodusel, hästi, kuid väga suur küsimärk on jätkuvalt suusavorm. "Tõesti pole mingit aimu," tunnistas Ilves. "Praegu olen suhteliselt rahulikult teinud, ainult üksikuid kiiremaid. Ei näinud mõtet vahetult enne võistlust liialt lahmima hakata."

Arvestades tausta, kas võistlusteks on vaimne valmisolek olemas? „Suur tahe on kindlasti olemas," vastas ta. "Usun, et vaimse poole pealt olen kah valmis, eks näha, mis füüsis teeb. Kahju öelda, aga Otepää on pooleldi testvõistlus, sest pole saanud teha soovitud ettevalmistust.

Kaks võistlust näitavad, kas asi hakkab paremuse poole minema või sugugi mitte. Loodan, et suudan vähemalt normaalsed hüpped teha, annaks vähegi positiivsust juurde.