Lasse Ottesen.Foto: Aldo Luud
Talisport
5. jaanuar 2019, 12:03

OTEPÄÄ MK | "Ühe-kahe tunni pärast saaks hüpata, aga..."

Kahevõistluse Otepää MK-etapp ei saa kuidagi hoogu sisse, sest tuuleolud ei lubanud ei naistel ega meestel täna hommikul hüpata. Rahvusvahelise suusaliidu kahevõistluse maailmakarikasarja võistluste direktor Lasse Ottesen ütles, et keerulise otsuse põhjusteks on nii sportlaste turvalisuse kui ka võrdsete tingimuste probleem.

"Nagu nägite, saime terve hommiku jooksul teha ainult ühe hüppe (proovihüppaja - M.T.)," lausus Ottesen mõni minut pärast žürii otsust. "Külgtuul on kahjuks liiga tugev. Päeva peale peaks see vaibuma, ühe-kahe tunni pärast saaks hüpata, aga rahvusvahelise teleaja tõttu pidime hüppevõistluse ära jätma ja kasutama eilseid tulemusi.

Turvalisus on prioriteet number üks. 3,5-4 m/s on viimane piir, mida saab lubada. Otsus oli keeruline, sest olime väga piiri peal. Kui ühel sportlasel on roheline tuli vaid üheks-kaheks sekundiks, sest tuul muutub kiiresti 3 m/s pealt 6-7 m/s peale, siis me ei saa tagada võrdust ega turvalisust. Nägime kohati ka 9 m/s tuult."

Paistab, et taevataat ei taha kuidagi, et MK-etapp Otepääl toimuks. Eelmisel aastal jäi etapp lumepuudusel sootuks ära. Ottesen nõustus.

"Ta teeb tõesti asja meile keeruliseks. Eelmisel aastal polnud ei lund ega külma. Eile oli ilm okei. Korralduskomitee on teinud fantastilist tööd, mägi ja rada on suurepärases olukorras. Ootame huviga suusasõitu, loodetavasti publik tuleb tagasi. Prognoos homseks on väga hea, palju parem kui täna. Garantiisid muidugi pole, aga praegu tundub, et homme probleeme pole."

Kas need jamad mõjutavad ka Otepää šansse tulevikus? "Loodetavasti mitte. Eelmise aasta ilmajamade vastu ei saa korraldajad midagi teha. Tuul... Arutame, mida teha saaks. Võib-olla peaksime tuulevõrgu paigaldama, et mäge kaitsta. Aga siiani oleme korralduse poole pealt Otepääga väga rahul. Meid on suurepäraselt vastu võetud. Aga ootame homse ära enne, kui tulevikku arutame."

Meeste 10 km suusasõit algab kell 13.30.