Naiste kahevõistlus Otepääl. laupäev.Foto: Aldo Luud
Talisport
5. jaanuar 2019, 16:51

NAISI ON VÄHE: millal rabeleb kahevõistlus erandliku olümpiaala seisusest välja?

Lisaks meeste kahevõistluse MK-sarja etapile peetakse Otepääl ka naiste kontinentaalkarikasarja etapp. Ala on nii uus, et MK-sarja naistel polegi. Kohal on naiste kahevõistluse koorekiht. Täna sai tulemuse kirja 18 naist, kellest 17aastane Annemarii Bendi oli 11. ja 16aastane Triinu Hausenberg 17.

Mõlemad eestlannad oldi sarnaselt Kristjan Ilvesele pettunud, et tänane hüppevõistlus ära jäi ja 5 km pikkusele suusarajale tuli minna eilse proovivooru tulemuste põhjal.

"Päris raske oli. Startisin üksinda, aga minu ees oli neli tüdrukut, kes sõitsid paarikaupa. Neil oli kergem. Ma pole varem kaks ringi üksinda sõitnud, see oli uus kogemus. Enne võistlust oli mul plaan enda kohta hoida. Ma ei arvanud, et eesmised tüdrukud nii lõpuks lähedale jäävad. Eeldasin, et nad sõidavad eest ära," ütles suusarajale 10. positsioonilt startinud Bendi. Sõidus näitas ta 11. aega.

"Loodan, et homme saame hüpata. Tahaks ikka ettepoole pääseda," lisas ta.

Annemarii Bendi Otepää võistlusel. Foto: Aldo Luud

Nii hüppemäel kui ka suusarajal 17. tulemust näidanud Hausenberg tunnistas, et paar nädalat enne Otepää võistlust viga saanud põlv hakkas sõidu ajal valutama. Hausenbergil diagnoositi põlvesidemete venitus - pallimängijad peavad isegi kergema venituse korral mõnda aega rahulikumalt võtma.

"Mõtlesin, et võiks ikka osaleda, ikkagi kodune kontinentaalkarikasari. Küll kannatab ära selle. Arvan, et homme olen jälle stardis," ütles ta.

Olümpiale jõuab kõige varem 2026. aastal

Otepääl on kohal 25 naist, neist said tulemuse kirja 18. Tavaliselt on kontinentaalkarikasarjas vähem osalejaid. Bendi hinnangul kasvab ala kandepind kiiresti. "Kui vaadata varasemaid aastaid, oli tüdrukuid väga vähe. Minu jaoks on päris suur üllatus, et siin nii palju osalejaid on. Mida aeg edasi, seda rohkem neid tuleb. Tean, et noori tuleb palju peale."

Kahevõistluse näol on tegu ainsa olümpiaalaga, kus osalevad ainult mehed. Aga see ei jää niimoodi igavesti. Sel aastal toimub esimene naiste juunioride MM, 2021. aastal peaks naiste kahevõistlus jõudma MMile. Veel mullu lootsid kahevõistluse bossid, et 2022. aasta Pekingi olümpial on kavas ka nende lemmikala, aga enne 2026. aastat see ei juhtu. Täiskasvanute seas on osalejaid veel liiga vähe, kriitiline piir on 30.

Triinu Hausenberg. Foto: Aldo Luud

Naiste kahevõistlus on noorte ala - Otepääl võistelnutest on vaid kolm sündinud eelmisel sajandil. Ka Eestit vaadates võib Bendit ja Hausenbergi pidada ala pioneerideks, Võrus ja Tallinnas on peale kasvamas 12-13aastased tüdrukud. "Iseasi, kaua nad vastu peavad," märkis Bendi.

***

Võitja Tara Geraghty-Moats (USA) ütles pressikonverentsil, et meestega täpselt samal rajal ja samades tingimustes võistelda oli huvitav. Üldjuhul meeste MK-etappe ja naiste kontinentaalkarikasarja etappe kokku ei panda.

Tara Geraghty-Moats. Foto: Aldo Luud