Kristjan Ilves.Foto: Aldo Luud
Talisport
6. jaanuar 2019, 16:07

Kristjan Ilves nädalavahetuse kokkuvõtteks: isegi arst ütles, et minu startimine oli väikest viisi ime

Kahevõistleja Kristjan Ilves (22) pistis kodupubliku toel hooaja esimesed MK-punktid taskusse, kui lõpetas tänase võistluse 28. kohal.

Pärast hüppeid 13. positsiooni hoidnud Ilves oli suusarajal päeva 35. mees, kaotust kiireimale suusatajale Taylor Fletcherile kogunes 1.47,3. 

"Mis siin ikka õnne soovida, see pole mingi tulemus," lausus ta ajakirjanikele. "Aga kokkuvõttes oli sõidupilt täna palju parem. Vähemalt alguses tundsin end päris enesekindlalt. Jõudu tegelikult oli.

Tuleb aru anda, et kui ma oleks täna lõpuni vastu pidanud, see oleks väikest viisi ime olnud. Üle oma varju ei hüppa. Kuskil 7. kilomeetril annab tunda, et võimekusest jääb veel praegu puudu.

Kindlasti jälle pisike samm edasi. Sai võidelda, meil oli meeletult suur grupp. Algusest peale polnud võimalik omas rütmis sõita, käis jõle tõmblemine, aga selline see kahevõistlus on praegu."

Kui tuli jutuks see, et ta hakkas gruppi pärast esimest ringi suusastaadionil ja sellele järgnenud tõusul vedama, edastas ta tänusõnad määrdemeestele. "Tõesti olid väga head suusad, sellega läks kümpi," sõnas Ilves ja lisas, et polnud mõtet pidurdada, kui võis grupi ette libiseda.

Kristjan Ilves Otepää MK-etapi teisel päeval. Foto: Aldo Luud

"Grupis sees 4.-5. koha peal sõites oli katastroof, mulle astuti lugematuid kordi keppide-suuskade peale. Oli targem korra rahulikult oma temposse saada. Praegu jääbki puudu, et suudaks võistelda pluss võidelda kohtade eest. Praegu jagub energiat täpselt nii palju, et suudaks sõidu ühes normaalses rütmis ära sõita. Käiguvahetused on liiast."

Tervikuna nädalavahetusest: "Ootuseid ei ületanud, aga ei pettunud kah. Eelmise nädala jooksul olin 100% kindel, et ma pole siin stardis. Isegi arst ütles, et see on väikest viisi ime, et ma üldse praegu stardis olen. Suutsin mingi taseme ära sõita.

Lihtsalt maailma tase on see, et kui olen natuke vormis väljas, siis olengi punktidelt väljas. Tase on nii ühtlane. 20 sekundit annab kümme kohta. Tänase seisuga jääb puudu sellest, et suudaksin viimasel ringil kohtade eest võidelda."

Seda Ilves ei usu, et kaks päeva tugevat pingutust ta organismile põntsu paneks. "Kui oleks pannud, siis ma poleks täna midagi suutnud." 

Kolmapäeval lendab Ilves Val di Fiemmesse, kus toimub järgmine MK-etapp. Pikemaid plaane ei osanud ta praegu kommenteerida, kuid ei välistanud, et mõni etapp võib MMi nimel veel vahele jääda. Kõik oleneb enesetundest.

***

Kristjan Ilvese isa ja treener Andrus Ilves oli pojaga ühel meelel.

"Saime enesekindlust, et tervis on kontrolli all. Võistluspingutustega asi hullemaks ei läinud. Tänane sõit tundus parem, vähemalt võitja Riiberiga võrreldes. Eile kaotas Kristjan talle suusasõidus üle 50 sekundi, täna oli vahe 31. Ka hüppemäel on stabiilsust juurde tulnud. Esikümnesse hüpata on reaalne, miks mitte vormi paranedes kõrgemale sihtida," rääkis Andrus Ilves.

Kõige tähtsamaks pidas ta sõiduvormi parandamist. "Kristjan peaks kestma ka viimased 2,5 kilomeetrit, kui teised hakkavad panema ja vahed tulevad sisse. Aga selle hooaja taustal olen tänasega rahul. Nüüd oleks viimane aeg Euroopa mägedele harjutama minna ja võistlema hakata."

Ent sõiduvormi parandamine pole Ilvese novembrit ja detsembrit arvestades kuigi lihtne ülesanne. Andrus Ilvese sõnul jõuab nädalatel, kus on kolm MK-etapi sõitu, teha ühe taastava treeningu ja siis tuleb juba võistlusteks valmistama hakata.

Kahel järgmisel nädalavahetusel võisteldakse Itaalias Val di Fiemmes ja Prantsusmaal Chaux-Neuve'is. Seal plaanib Ilves kaasa teha, aga edasine kalender on lahtine. MMi huvides võidakse loobuda kuu lõpus toimuvast Trondheimi MK-etapist.

"Organism nõuab vahepeale pikki ja rahulikke treeninguid. Seepärast tuleb mõni MK-etapp vahele jätta. Jälgime enesetunnet. MMi silmas pidades on Kristjani tase õnneks juba praegu selline, mis lubab võistelda," lausus isa.