Aivar Kuusmaa juhendamas Rapla meeskonda klubi edukaimal, hõbemedali toonud hooajal 2016/17. Taamal jälgib time-out'i ajal räägitavat klubijuht Jaak Karp.Foto: Tiina Kõrtsini
Korvpall
7. jaanuar 2019, 17:08

Uue peatreeneri osas on kaks võimalikku varianti

Rapla juht Jaak Karp: Aivar Kuusmaa vääriks „särgi“ lae alla tõmbamist

Vana aasta viimastel päevadel läksid lahku Rapla korvpallimeeskonna ja peatreener Aivar Kuusmaa teed. Klubi juht Jaak Karp soovis minevikust rääkides tuua välja positiivse, sest rõhutas, et Kuusmaa oli Rapla jaoks väga tähtis inimene ja jääb selleks ning leidis, et tema mitme aasta pikkust panust tuleks kuidagi jäädvustada.

Mängijatega on lihtne, klubide ikoonide särgid tõmmatakse lae alla ja sama numbrit edaspidi kellelegi ei anta. Aga treeneriga, pintsak lae alla? küsis Õhtuleht läbi väikese huumoriprisma. "Tahakski teha midagi sarnast nagu särkidega tehakse. Kuusmaa on kindlasti treener, kes väärib seda," andis Karp mõista, et niisugune mõte on tal peast läbi käinud.

"Kui mõtlen järele, siis kuidas meil vedas, kuivõrd õige inimene Aivar oli tollel hetkel Rapla jaoks. See oli 2014. aasta märtsis, kui ta mu oma koduuksest sisse lasi ja jutule võttis. Ta oli meie jaoks ideaalne mees õigel ajal ja õiges kohas.

Oleme kogu aeg kõik need aastad väga avatult ja ausalt suhelnud, lõpuni välja. Jõudsime ühisele arusaamisele, et lihtsalt tuleb muutus teha," rääkis Karp aastalõpu valusamast poolest.

Kuusmaa vedas Rapla meeskonna neli aastat järjest medalile. Korra tuli ka hõbe, mullu taas pronks, ja tekkis väikseid langusemärke. Ega suvel tekkinud mõtet, et asi hakkab ammenduma?

"Kunagi ammu rääkisime, et Aivaril on olnud treenerina kindla pikkusega perioodid. Mina ei arvanud, et Raplas peab samamoodi olema. Tegutseme vastavalt olukorrale. Kui me mõlemad poleks suvel leidnud, et on õige koos jätkata, poleks me seda teinud," lausus klubijuht.

Kuid käesoleval hooajal ei saanud meeskond end kuidagi vedama. Millal hakkas Karbile tunduma, et aitab? "Eks me iga mängu järel uskusime, lootsime, ootasime, et masinavärk läheb nüüd tööle. Kuid helgematele hetkedele järgnesid jälle tumedamad, me polegi sel hooajal suutnud kahte mängu järjest võita. Tasapisi tekkis erinevaid mõtteid, lahkuminek polnud ühe päeva asi."

Kuusmaa märkis mõne päeva eest, et ei soovi teemat kommenteerida.

Rapla meeskonnale on praegu tähtsaim küsimus, kuidas edasi? Isiklikel põhjustel Eestist eemal olnud ja äsja Kanadast naasnud Karbi sõnul on kaks võimalikku stsenaariumit.

Esiteks välistreener. "Eelarve paneb piirid paika, aga tahaks leida treeneri, kes tundub muutuse toomiseks väga õige ja tooks väljastpoolt teistsugust nägemust. Niipea, kui uudis välja läks, muutusid eelkõige lähipiirkonna agendid aktiivseks ning pakkumisi hakkas tulema uksest ja aknast. Järgmiste sammude astumiseks kaardistasin tagasiteel enda jaoks asjad ära, aga võimalikke nimesid ei tahaks veel välja tuua."

Mida tervet Rapla korvpalli, sealhulgas lastega tegelevat korvpallikooli juhtiv mees ootab uuelt treenerilt? "Esmalt soovin, et ta tooks Rapla meeskonna näo tagasi – meil on olnud agressiivse, energilise, vastaste jaoks viimase sekundini väga ebamugava meeskonna maine. Tundub, et oleme seda sel hooajal kaotama hakanud. Teiseks soovin klubisse värskeimat võimalikku know-how’d, meil kahjuks pole jõudu viia kõiki oma treenereid välismaale stažeerima," selgitas Karp.

Teine variant on jätkata eestimaise juhendajaga. Karp: "Kui me ei leia sobivat välistreenerit ja meeskonna eesotsas jätkab eestlane, siis tunnen, et see peab olema meie kauane abitreener Toomas Annuk. Miks mitte kujundada temast edaspidiseks peatreener. Kui räägime värskest infost ja tänapäevasest treenimisest, on ta tõenäoliselt Eesti üks suuremate teadmistega treenereid. Ta on näinud, kuidas töötatakse Euroopa tippsatsides ja USA ülikoolides. Ta on heas mõttes hullumeelne fanaatik, ahmib meeletult kõikvõimalikku infot."

Kui Annuk jätkab, soovib Karp tuua meeskonda uue abitreeneri. Üks välismaine võimalik kandidaat on ka välja vaadatud.

Rapla võitis Eesti-Läti liigas esimeses ringis 14 mängust 5. Kas on juba mõtet hakata keskenduma hoopis kevadisele Eesti meistriliiga play-off’ile? "Meie jaoks on Eesti-Läti liiga väga tähtis ja soovime sealt võtta maksimumi, mida võtta annab. Asume selgelt kaugemal kohtadest, kus soovisime olla – sügisel oli eesmärgiks jõuda play-off’i ja selle esimeses ringis vältida kolme suurt (Kalev/Cramo, VEF ja Ventspils – toim). Pool hooaega on ees ja veel on võimalik palju ära teha," säilitab Karp optimismi.

Muutusi on plaanis ka mängijate osas. Kindlasti soovitakse leida asendus Itaaliasse lahkunud Rain Veidemanile. "Üks lätlasest mängumees on silmapiiril, kuid kindlast tulekust on veel vara rääkida," märkis Karp. "Lisaks läks armeeteenistusse Marek Ruut, kelle puhul pole täpselt teada, kui palju teda edaspidi kasutada saame. Kas ja kellega meeskonda veel täiendame, arutame lähiajal treeneritega."