VALITSEJA: Ryoyu Kobayashi on tõusnud suusahüppemaailma tippuFoto: AP/Scanpix
Talisport
7. jaanuar 2019, 20:15

Maailma parim suusahüppaja Kobayashi on müsteerium

Ryoyu Kobayashi tahab kodumaal kuulus olla. Veel ei ole. 22aastase jaapanlasest suusahüppaja tuntusele aitas kindlasti kaasa nelja hüppemäe turnee võimas võit. Kolmanda sportlasena ajaloos triumfeeris ta kõikidel osavõistlustel.

Kobayashi on salapärane. Ta ei räägi eriti inglise keelt. Isegi tõlgi abiga jätab ta žurnalistid tavaliselt pika ninaga ning põhjalike või naljakate vastuste asemel kostitab ajakirjanikke triviaalsete lühilausetega. Pärast Oberstdorfis toimunud esimese etapi võitu uuriti Kobayashilt kolm küsimust, tema vastused kestsid kokku 20 sekundit.

Endise Austria suusahüppaja Andreas Goldbergeri arvates tuleb see kõik jaapanlasele kasuks. Ta saab olla omas mullis.

„Tema eelis on, et ta ei mõista, mis tema kohta öeldakse ja kirjutatakse. Tal on oluliselt vähem lisapingeid kui teistel,“ sõnas Lillehammeri olümpialt kaks pronksi võitnud Goldberger.

Samas võib välismeediast lugeda justkui ihaldaks Kobayashi hirmsasti tähelepanu ning tema suureks sihiks on saada kodumaa spordistaariks. Võistlust kajastanud Jaapani ajakirjaniku sõnul pole mainekas turnee tõusva päikese maal üleliia populaarne. 

Suusahüppajatest on rahva lemmikuks senini võistlev 46aastane igihaljas Noriaki Kasai. Kobayashi pole veel suutnud jaapanlaste kollektiivsesse südamesse maanduda. Saksa televisioonile tunnistas noormees üllatuslikult, et kui ta ei võistle, on ta täiesti tavaline tööinimene ning saab rahulikult ühes jaapani ehitusfirmas askeldamisega leiba teenida.

Aga kui Kobayashi nii edasi lendleb, saabuvad soovitud tähesära ning au ja uhkus kärmelt. Ta on MK-karussellis keerelnud seni vaid neli hooaega, esimesel kogus 55 punkti, teisel 25 võistlusega 0 (!), kolmandal 187, tänavu on tal kirjas kaheksa esikohta ning juba 956 silma. Sven Hannawaldi ja Kamil Stochi järel kolmanda mehena kõigi nelja osavõistluse võitmine lisab samuti kuulsusele vunki.

Mis on tema tänavuse hooaja saladus? Jaapanlase soomlasest treener Janne Väätäinen teab.

„Ryoyust sai hea hüppaja siis, kui ta mõistis, et peab tegema enamat kui lihtsalt oma Porschega sõitma,“ rääkis põhjanaaber. „Olen teda kõvasti utsitanud rohkem treenima, aga varem talle see ei meeldinud. Ta naudib elu. Ükskõik, mida ta teeb, tal on ikka see väike kaval naeratus näol.“

Ja konkurendidki naudivad värsket verd. Saksamaa koondise peatreeneri Werner Schusteri sõnul on suusahüpped sellist meest igatsenud.

„Ta on nagu väike laps, kes naudib kõike täiel rinnal,“ rääkis ta. „Jaapanlastel on tavaliselt Euroopas kohanemisega probleeme, aga tema hüpped näevad välja otse kui arvutimängust.“