Jalgpallikoondis Tallinna lennujaamas enne reisi Katari.Foto: Teet Malsroos
Jalgpall
8. jaanuar 2019, 14:55

GALERII | Martin Reim selgitas, miks võttis koondisesse Flora varumehe (2)

Jalgpallikoondis alustas täna teekonda Katari treeninglaagrisse, mille raames mängitakse Soome ja Islandi esindustega. Peatreener Martin Reim vastas Tallinna lennujaamas enne reisi ajakirjanike küsimustele.

Martin, mida Sa eelkõige neilt mängudelt ootad?
Need kaks mängu, mis me jaanuaris saame on ju tegelikult ainukesed tõelised sõprusmängud, kus saab palju uusi mängijad katsetada. Järgmised, märtsis ja novembris on juba need, mis on seotud valikmängudega ja seal on kindlasti suur keskendumine valikmängudeks. 

Sinna on keeruline väga palju debütante või uusi nägusid kaasa haarata. Praegu on meil hästi palju noori (koondise koosseisu leiab intervjuu lõpust - M.T.). Samas, kuidas võtta, mõnedki võiks selles vanuses juba kõvad tegijad olla, aga eestlastel võtab ehk natuke kauem aega kuskile tippu jõudmine.

Võistkond on komplekteeritud nii, et on põhitegijad, kes on võistkonna selgroog, ja igal positsioonil on ka üks noorem talendikam mängumees, kes võiks siis, kas kohe või lähitulevikus konkurentsi pakkuda praegustele põhimängijatele.

Mõned vähe vanemad mängijad jäid eemale, sest nende olukorda ja taset me teame. Me pigem otsime neid nooremaid nägusid, kes suudaks koondise taset mingi hetke pärast ka kõrgemale viia.

Martin Reim Tallinna lennujaamas enne reisi Katari. Foto: Teet Malsroos

Kui rahule jääd nüüdsete vastaste valikuga? 
Paljud riigid ei mängi üldse sellisel perioodil. Jaanuarikuus mängivad tavapäraselt kas teiste kontinentide võistkonnad või skandinaavlased. Arvestades eelseisvad valikmänge, siis kindlasti Soome ja Islandi vastasseisud on meie jaoks kõige lähedasemad sellele, mis meid ees ootab. Sellesmõttes olen vastaste valikuga suhteliselt rahul jah.

Kaasas on ka Konstantin Vassiljev. Mõnes mõttes küll olude sunnil, aga ilmselt on hea kui selline meeskonna ankur olemas on.
Ma arvan ka. See on juba nendele samadele noorematele mängijatele, kes saavad temaga ühes võistkonnas olla ja Eesti mõistes tippjalgpallurit õppida, väga tähtis.

Kui palju oli klubidega kauplemist nende meeste osas, keda kaasas ei ole?
Loomulikult alguses küsisin ikka kõikidelt koondislastelt võimalust tulemiseks. Me mõned mängijad välistasime kohe, nagu [Ragnar] Klavan ja [Karol] Mets, kelle liigahooaeg on väga tihe sellel perioodil. Aga Poola, Tšehhi, kellel on sellised väikesed pausid, nendelt küsisime. Mängijad loomulikult olnuks nõus, aga klubidel on õigus keelduda.

Keeldumise põhjus on lihtne - kõik valmistuvad hooaja teiseks pooleks ja on koos laagris. Kostja ongi seepärast, et tema klubiseis on natuke keeruline. Ka Mattias Käit oli lahtine. Vahepeal nagu taheti lubada, aga nüüd ikkagi hoiti. Ta tegi eile esimese mängu üle hulga aja. Meile on tähtsaim, et ta püsiks märtsikuuni terve.

Kaasa said need, kes mängisid või mängivad Skandinaavias. Soome ja Islandi koondistel on samuti väga palju Taani, Norra ja Rootsi kõrgliigade mehi. Võtsime lähtepunktiks selle, et tahame vähe nooremaid, kes on igal positsioonil arvatavalt parimad.

Loomulikult kõiki noori ei saanud, sest mõni pole hooaja lõpus saadud vigastusest korralikult välja tulnud ega korralikult treeninud. Näiteks [Mihkel] Ainsalu, [Martin] Miller. Oli mõte [Mark Anders] Lepiku teemal... Nemad jäävad järgmist korda ootama ja peavad kevadel-suvel näitama, mis hoos on.

Jalgpallikoondis Tallinna lennujaamas enne reisi Katari. Foto: Teet Malsroos

Üle poole on sellised, kes pole A-koondises mänginud või on väga vähe. Kindlasti on neile suur väljakutse, kui vastas pole enam U21 noored, vaid füüsiliselt tunduvalt suuremad ja võimsamad vastased. See on neile mõnus proovikivi näha, kuhu need esimesed sammud võiks olla.

Eestist minnakse tihti Skandinaaviasse. Nüüd ongi võimalus rinda pista nende mängijatega. Kas saavad hakkama, kas mängivad nad üle? Kui rääkida muudest eesmärkidest, siis loomulikult A-koondises on tulemus tähtis.

Aga esmatähtis on, et need, kes kaasas, saaksid mänguaega. Et me ei hakkaks põdema, kas ta on piisavalt valmis. Seda ta saabki väljakul näidata. Väiksed riskid tuleb võtta. Tulemus võib kannatada, aga see on paratamatu. 

Kui ajalukku vaadata, siis kõik mängijad on alguses vigu ja näpukaid teinud. Meenub kohe Joonas Tamm Balti turniiril Leedu vastu Magnuse (Pehrsson - M.T.) ajal, kus ta välja vahetati, sest üldse ei tulnud välja. Madis Vihmann alustas Läti vastu prohmakaga. Need käivad asja juurde. Need tuleb andeks anda. Tähtsaim on, et neist kiiresti õpitaks.

Teada on, et mitmed inimesed ootavad vastust küsimusele, miks Flora varumees Märten Kuusk kaasas on?
Ootasin seda küsimust. Esiteks ei saanud me kolme keskkaitsjaga minna. Valikus olid [Artjom] Artjunin, [Vladimir] Avilov ja Kuusk. Väga suur valikut polnud.

Lähtusime ka sellest, nagu alguses ütlesin, et Artjunin ja [Marek] Kaljumäe on natuke koondises olnud. Enam-vähem teame, mis tase neil on. Nende puhul on väga keeruline näha suurt arenguhüpet. Kui vaja, saame neid kasutada, tase on teada.

Märten Kuusk ei mänginud Floras, aga oli põhimees U21 koondises. Mängis seal peaaegu kõik mängud keskkaitses, selle külje pealt on valik loogiline. Sama on [Henrik] Pürgiga. Ta pole siin seepärast, et läks Florasse, vaid oli U21 põhimees. Usaldan U21 treenerite valikuid, et sinna on võetud selle vanuse parimad. 

Flora keskkaitsja Märten Kuusk Tallinna lennujaamas enne reisi Katari. Foto: Teet Malsroos

Eesti koondis maavõistlusteks Soome ja Islandi vastu:

Väravavahid
Marko Meerits (26.04.1992) – klubita 11/0
Sergei Lepmets (05.04.1987) – Tallinna FCI Levadia 3/0
Matvei Igonen (02.10.1996) – Lillestrøm SK (NOR) 2/0

Kaitsjad
Taijo Teniste (31.01.1988) – SK Brann (NOR) 68/0
Gert Kams (25.05.1985) – Tallinna FC Flora 53/2
Joonas Tamm (02.02.1992) – Tallinna FC Flora 27/3
Madis Vihmann (05.10.1995) – Tallinna FC Flora 13/0
Trevor Elhi (11.04.1993) – Vratsa Botev (BUL) 7/0
Hindrek Ojamaa (12.06.1995) – Vaasa Palloseura (FIN) 4/0
Märten Kuusk (05.04.1996) – Tallinna FC Flora 0/0
Henrik Pürg (03.06.1996) – Tallinna FC Flora 0/0

Poolkaitsjad ja ründajad
Konstantin Vassiljev (16.08.1984) – Gliwice Piast (POL) 109/23
Sander Puri (07.05.1988) – Waterford F.C. (IRL) 74/4
Henri Anier (17.12.1990) – klubita 56/12
Artjom Dmitrijev (14.11.1988) – klubita 17/0
Brent Lepistu (26.03.1993) – Kristiansund BK (NOR) 11/0
Frank Liivak (07.07.1996) – Tallinna FC Flora 9/2
Mark Oliver Roosnupp (12.05.1997) – Tallinna FCI Levadia 4/0
Robert Kirss (03.09.1994) – Nõmme Kalju FC 0/0
Rasmus Peetson (03.05.1995) – Tallinna FCI Levadia 0/0
Tristan Koskor (28.11.1995) – Tartu JK Tammeka 0/0
Markus Poom (27.02.1999) – Tallinna FC Flora 0/0