Riku RiskiFoto: HJK
Jalgpall
8. jaanuar 2019, 15:26

Soome koondislane ei mängi eetilistel põhjustel Eesti vastu (8)

Reedel Kataris peetavast maavõistlusest Eestiga jääb tavapäratul põhjusel eemale üks Soome koondislane - Riku Riski keeldus laheriiki sõitmast oma eetiliste veendumuste tõttu, sest Katar kasutab teistest riikidest pärit orjatööjõudu.

Ajalehe Helsingin Sanomat teatel tekitas juba sealse alaliidu novembrikuine otsus valida Katar laagri- ja sõprusmängude asupaigaks parajat kriitikat. Mõnigi Soome koondislane jääb eemale vigastuse või sellest taastumise tõttu, kuni viimase ajani jätsid aga nii alaliit kui ka peatreener Markku Kanerva enda teada asjaolu, et ühel mängijal on teistsugune põhjus.

See on Helsingi JK mängumees Riski, kes esindanud koondist rohkem kui 20 korral. "Minu otsuse põhjus on eetiline ja põhineb väärtustel, mida tahan järgida. Arvan, et see oli tähtis," rääkis Riski.

"Koondise juhtkond sai aru, kuid ei nõustunud minuga. Aga kui olin otsuse teinud, pean sellest lõpuni kinni. Mul pole enamat lisada. Asi on selge. Ma ei tahtnud minna sellele reisile."

Kanerva sõnul aktsepteerib ta Riski otsust ega arva mängijat koondisest välja.

"Ei saa öelda, et meil oleks erimeelsusi. Selgitasin talle, miks läheme sinna - saame kaks head mängu. Soovisin tema selgitust ja ta selgitas ilusti. Ma pole öelnud, et ta otsustas valesti," rääkis Kanerva.

Peatreener lisas, et tema lähtub ainult sportlikust põhimõttest: "Minu ülesanne on valmistada meeskond parimal moel ette EM-valiksarjaks."

Erinevate inimõigusorganisatsioonide teatel on Kataris saanud surma tuhandeid teistest riikidest pärit töölisi, samuti töötavad paljud orjust meenutavates tingimustes. Neilt konfiskeeritakse dokumendid, ei ole seaduslikult paika pandud miinimumpalka ning töötunde ei loeta. Teistest riikidest pärit orjatööjõu hulka kuuluvad inimesed on surnud muuhulgas kurnatuse tõttu.