Sprinter Marko Kilp osaleb ainsa eestlasena Dresdeni MK-etapil.Foto: Facebook / Team Haanja
Talisport
9. jaanuar 2019, 17:25

Räsitud suusakoondis sõidab MK-etapile vaid ühe mehega, treener Saarepuu jääb raha säästmiseks koju

Eesti suusatippe kimbutavad erinevad probleemid, mistõttu stardib nädalavahetusel Saksamaal Dresdenis MK-etapil vaid sprinter Marko Kilp. Ent temagi pole hädadest prii.

"Markol käis tuuri (Tour de Ski - M.T.) soojendustreeningul seljast mingi nõks läbi," lausus Kilbi ja teiste Team Haanja meeste treener Anti Saarepuu. "Ta on käinud seljaga uuringutel, olukord on kontrolli all, aga pole 101%. Treenimist praegu ei sega."

Seljahäda kiuste läbis Kilp detsembri lõpus Toblachi vabatehnikasprindi ja päev hiljem samas 15 km eraldistardist vabatehnikadistantsi. See oli tema enda soov, mis Saarepuu sõnul asja hullemaks ei ajanud. 

Esialgse plaani kohaselt pidi Kilp ka 1. jaanuaril Val Müstairi vabatehnikasprindis osalema ja seejärel tuuri katkestama, kuid ei mahtunud jätkamiseks 15 km distantsil ajaliimiti. Tõsi, ootamatu seljamure tõttu olid lennupiletid koju juba niikuinii ostetud.

Dresdenis stardib Kilp vaid laupäeval vabatehnikasprindis, sest pühapäevaseks sprinditeateks ei jagunud talle paarimeest. Raido Ränkel jääb nohu ja valutava kurguga koju.

"Pole mõtet riskida, tahame Otepää MK-l heas konditsioonis olla," põhjendas Saarepuu, kes ise kulude kokkuhoiu mõttes Dresdenisse ei reisi. Kilbiga rändavad kaasa ainult kaks hooldemeest, millest treeneri sõnul piisab, sest ühe sportlasega pole nii palju asjaajamist.

Team Haanja treener Anti Saarepuu. Foto: Aldo Luud

Kusjuures ideaalstsenaariumi kohaselt pidanuks Dresdenis startima suisa neli eestlast, teise sprindipaarina 23aastane Kristjan Koll ja 20aastane Henri Roos, kuid esimesel on probleeme tervisega, teine valmistub kuu lõpus Lahtis toimuvaks juunioride MMiks. "Kurb seis ühesõnaga," tõdes Saarepuu.

Tour de Ski 5. etapil MK-hooaja punktiarve avanud (28. koht) Karel Tammjärv on hädadest prii, kuid sooritab sel nädalal ülikoolis eksameid ning keskendub vahelduseks treenimisele. "Karel oli kogu tuuri päris okeis seisus," ütles Saarepuu.

"Ta ütles, et hea seisund hakkab tulema, mis on ka põhjus, et Dresdenisse reisimise ajal pigem kodus treenida. Muidu on ainult võistlus võistluse otsa. Tal on ka eksamiperiood ehk muud pinget on kah. Peab korraks aja maha võtma, küll siis Otepääl saab paugutada."

Eriti kurb näikse Algo Kärbi seis, kelle verepilt on juba kaks ja pool kuud paigast ära. "Isegi arstid ei oska öelda, miks tema hemoglobiininäit nii all on," lausus treener.

"Tavainimese mõistes pole hullu, aga Algo jaoks on see väga all. Sellise seisundi pealt võistlustel midagi head ei tule. Ta käib mööda arste ja treenib rahulikult. Ei teagi, kas ta Otepääl stardib."

Kõik Team Haanja mehed peale MK-etapile sõitva Kilbi treenivad kuni Otepää maailmakarikani kodus. Rasked treeningud tehakse Otepääl, rahulikud Haanjas. Lumeolud on Lõuna-Eestis suurepärased.