Eesti jalgpalliliidu president Aivar Pohlak.Foto: Robin Roots
Jalgpall
9. jaanuar 2019, 19:00

Aivar Pohlak Soome jalgpallurist, kes ei mängi eetilistel põhjustel Eesti vastu: ei saa eeldada, et jalgpall lahendaks platsiväliseid probleeme

Soome jalgpallikoondise siseafäärid ei jõua maailma juhtivate meediaväljaannete veergudele ülemäära tihti. Üleeile nii juhtus. 29aastane ründemängija Riku Riski teatas, et ta ei kavatse eetilistel põhjustel sõita Katari Eesti ning Rootsi rahvusesindusega madistama. Mida arvab säärasest sündmuste käigust meie jalgpalliliidu president Aivar Pohlak?

Kolme aasta pärast toimub Kataris tõeline jalgpallipidu, mängitakse järjekordne MM. Selleks tarbeks ehitatakse Eestist umbes neli korda väiksemasse naftariiki kuus uut staadionit. Vilgas rassimine on tõmmanud välismaa meedia ning inimõigusorganisatsioonide tähelepanu.

Erinevatel andmetel sureb MMi alguseks Kataris umbes 4000 välistöölist. On väidetud, et kui MMil peetaks iga ehitustöödel hukkunud inimese auks minutiline leinaseisak, mängitaks esimesed 44 (!) matši haudvaikuses. Väidetavalt rügavad paljud orjust meenutavates tingimustes. Neilt konfiskeeritakse dokumendid, ei ole seaduslikult paika pandud miinimumpalka ning töötunde ei loeta. Teistest riikidest pärit orjatööjõu hulka kuuluvad inimesed on surnud muuhulgas kurnatuse tõttu.

TÖÖ TAPAB? Väidetavalt sureb enne Katari MMi staadioneid ehitades umbes 4000 inimest. Foto: AP/Scanpix

Seepärast keelduski seni 26 korda koondist esindanud Riski laheriiki sõitmast.

„Minu otsuse põhjus on eetiline ja põhineb väärtustel, mida tahan järgida. Arvan, et see oli tähtis,“ rääkis Riski. „Koondise juhtkond sai aru, kuid ei nõustunud minuga. Aga kui olin otsuse teinud, pean sellest lõpuni kinni. Mul pole enamat lisada. Asi on selge. Ma ei tahtnud sellele reisile minna.“

Soome peatreener Markku Kanerva aktsepteerib Riski otsust ega arva mängijat koondisest välja.

„Ei saa öelda, et meil oleks erimeelsusi. Selgitasin talle, miks läheme – saame kaks head mängu. Soovisin tema selgitust ja ta selgitas ilusti. Ma pole öelnud, et ta otsustas valesti,“ rääkis Kanerva.

Riku Riski. Foto: Imago Sport/Scanpix

Jalgpall ei pea lahendama

Teisipäeval lendas Katari Eesti jalgpallikoondis, kes kohtub nädala jooksul nii Soome kui Ka Islandiga. Mida arvab soomlase käitumisest jalgpalliliidu president Aivar Pohlak, ning ega ükski Eesti jalgpallur pole Katari suunas kulm kortsus vaadanud?  

„Vaataksin Riku Riski avaldusele sellise nurga alt, et Soome koondis sõitis Katari mängima jalgpalli. Olukorras, kus Kataris asuvad juhtivate lääneriikide saatkonnad ja tegutsevad juhtivate lääneriikide omanduses olevad ettevõtted, ei ole põhjust eeldada, et jalgpall peaks võtma initsiatiivi platsiväliste probleemide lahendamiseks,“ ütles Pohlak.

„Eesti koondislased ei ole mulle teadaolevalt selliseid teemasid tõstatanud ja Eesti Jalgpalli Liit ei ole arutanud, kas me peaksime Kataris mängima või mitte. Kui nüüd kiiresti mõelda, siis olukorras, kus seal peavad mõistlikuks mängida Rootsi, Island ja Soome, ei ole meil pigem vajadust seda teha.

Orjatööjõu kasutamise väiteid on Pohlakul keeruline kommenteerida.

„Mulle teadaolevalt on staadionide ehitusega Kataris seotud juhtivate lääneriikide ettevõtted ja seetõttu on raske kommenteerida väidet orjatööjõu kasutamise kohta – liiatigi olukorras, kus viimasel ajal on lääne massimeedias ilmunud ebameeldivalt palju ebatäpseid uudiseid,“ vastas jalgpallijuht.

„FIFA seisukohta ma väljendada ei saa – tean vaid, et FIFA koostöös Katari MM 2022 orgkomiteega on tegelenud sealsete töötingimuste teemaga ja rakendanud staadioneid ehitavates ettevõtetes sarnased tööeeskirjad, nagu seda on Kataris aastakümneid tegutsenud lääneriikide omanduses olevatel ettevõtetel.“