Andi Noot.Foto: STANISLAV MOSHKOV
Kergejõustik
9. jaanuar 2019, 18:41

Andi Noot lõpetas tippspordi ja läks metsa tööle (8)

Eesti 1500 m jooksu siserekordi 3.44,34 omanik Andi Noot otsustas tippspordist taanduda. "Panin ketsid varna, tervist pole," ütles 25aastane saarlane täna Õhtulehele.

Sageli terviseprobleemidega maadelnud Noot, kellele kuulub ka Eesti ühe miili ja 2000 m jooksu tippmark, tundis detsembris, et samamoodi pole mõtet jätkata.

"Viimased treeningud olid väga negatiivsed, ei jõudnud neid lõpetada. Käisin kopsuarsti juures. Ta ütles, et mul on astma, ja soovitas koormust vähendada."

Noot lisas hoogsalt: "Jooksin nagu peaga vastu seina. Olen juba sellises vanuses, et pidin otsustama, kuidas edasi minna. Kui midagi positiivset pole, viskab lõpuks kopa ette. Ma ei tahtnud enam Eesti tasemel lolli mängida."

Ometi ei välista Noot võimalust, et Eesti meistrivõistlustel on ta siiski stardijoonel. "Käin kaks–kolm korda nädalas harjutamas," lausus ta. "Head vormi hoian metsas. Teen koos meestega mootorsaega tööd. Praegu oleme Lõuna-Eestis, varsti läheme Saaremaale."

Noodal õnnestus pehmelt maanduda, sest ta oli kannapöördeks valmis. "Kui sporti tegin, mõtlesin kogu aeg sellele, et üleminek ühest valdkonnast teise peab olema valutu," märkis neli suve tagasi noorsooklassi EMil 1500 m jooksus viiendana lõpetanu.

Mandrile tuli Noot 2010. aastal. Ta läks Luua metsanduskooli teadmisi omandama. 2014 lõpetas õpingud metsandusettevõtja erialal. Nüüd on tal oma firma, mis hooldab metsi.

Kergejõustikuhuviliste mällu jääb Noot otsekohese inimesena, kes pidas spordiametnikega ägedaid sõnasõdu. Suurde skandaali sattus ta tunamullu, kui ei surunud pärast võistlust keenialasest võidumehe Ibrahim Wachira Mukunga kätt.

"Sporditeel sai üsna palju nalja," nentis Noot. "Leidsin sõpru ja mul tekkis ka vaenlasi. Arvan, et need olid kaheksa ilusat aastat."