Kolmest kuldmedalist ei piisanud: Johannes Hösflot Kläbo jäi 2018. aasta parimate valmisel auhinnata. Foto: LaPresse/Scanpix
Talisport
10. jaanuar 2019, 15:00

SKANDAAL NORRAS: mullu kolm olümpiakulda võitnud supertalent jäi parimate valimisel tähelepanuta

Aasta sportlaste valimine ei küta kirgi ainult Eestis, vaid intriige tuleb ette mujalgi. Mõne päeva eest sattus omamoodi veidrasse olukorda Norra suusaäss Johannes Hösflot Kläbo.

Oktoobris 22aastaseks saanud murdmaasuusataja tuli mullu toimunud Pyeongchangi olümpial kolmekordseks tšempioniks. Ta krooniti parimaks individuaalses sprindis, teatesõidus ja sprinditeates. Lisaks tuli ta ka MK-sarja üldvõitjaks.

Aga sellest kõigest ei piisanud, et tõusta Norra parimaks sportlaseks. Tiitel läks hoopis Jakob Ingebrigtsenile, kes 17aastaselt 1500 ja 5000 meetri Euroopa meistriks krooniti. Temast sai noorim sportlane, kes Norras ihaldatud auhinna võitnud.

Jakob Ingebrigtsen. Foto: AP/Scanpix

Lisaks kuulutati veel eraldi välja parim mees ja naine, kelleks kerkisid vastavalt mäesuusataja Aksel Lund Svindal ja murdmaasuusataja Marit Björgen. Võrdluseks, Svindal võitis Pyeongchangist ühe, Björgen kaks ja Kläbo kolm kuldmedalit.

Ajaleht toob tagantjärele tarkusena välja välja, et tegelikult olnuks kõige õiglasem erand teha, kus Svindal ja Kläbo oleks parima mehe tiitlit jaganud. Praegu tekitati aga totter olukord, mis kolmekordse olümpiavõitja üldse tähelepanuta jättis. 

Aksel Lund Svindal. Foto: AFP/Scanpix