NBA ajab Svetislav Pešicit käsi laiutama.Foto: PIXSELL / SCANPIX
Korvpall
10. jaanuar 2019, 17:22

Eduka Euroliiga klubi peatreener: NBA pole korvpall (3)

Barcelona korvpallimeeskonna peatreener Svetislav Pešic tegi pärast eilset 90:85 võitu Milano Armani üle jõulise avalduse NBA suunal.

69aastaselt serblaselt küsiti, kas ta ehitas mänguplaani üles Milano kiirete rünnakute pidurdamiseks. Ajakirjanikud kuulsid vastuseks: "Kui tahad korvpallis muuta rütmi, mängida kiirelt või positsioonimängu, ei saa sa rütmi muuta rünnakul, vaid kaitses. Sel juhul saad rünnakul initsiatiivi haarata ning vastavalt soovile teha kiirrünnakuid või mängida pikalt ja kontrollitult. Niimoodi mängitakse Euroopas. See pole nagu NBA, mis pole korvpall."

Pesic nimetas Euroliigas mängitavat korvpalli maailma parimaks. "Igal ööl või hommikul näed NBA tulemusi, need on 129:119, 122:120, 120:115 või muu taoline. Igaüks rõõmustab, on õnnelik. Maailma parimat korvpalli mängitakse praegu Euroliigas," jätkas Pešic.

"Euroliigas näed kõike. Näed kaitset, rünnakut, taktikat, kolmepunktiviskeid, pealtpanekuid, loovust. Kõike. Euroopas ei oska me vaid oma mängu müüa sama hästi nagu NBAs, me pole õppinud oma toodet müüma."

Pešic töötab treenerina 1982. aastast. 2002. aastal tüüris ta Serbia ja Montenegro koondise maailmameistritiitlini, sealhulgas alistati veerandfinaalis USA. Aasta varem tuli sama koondis Euroopa meistriks. 1993. aastal võitis Pešici käe all EM-kulla Saksamaa, kes turniiri avamängus pidi tunnistama Eesti 113:103 paremust.