Marten Liiv.Foto: Alar Truu
Talisport
10. jaanuar 2019, 20:06

Marten Liiv enne mitmevõistluse EMi: kavaldada pole midagi, tuleb kõik mängu panna

Homme algab Itaalias Collalbos kiiruisutamise EM, kus on stardis kaks eestlast: Saskia Alusalu võistleb suures mitmevõistluses (500, 3000, 1500 ja 5000 m) ning Marten Liiv sprindi mitmevõistluses (2x 500 ja 2x 1000 m).

Medalivõitjad selguvad vastavalt formaadile nelja distantsi koondtulemuse põhjal (ajad teisendatakse kindla süsteemi alusel punktideks; mida vähem punkte, seda parem). Liivi jaoks on tegu elu teise mitmevõistluse EMiga, aastal 2017 sai ta 22 mehe konkurentsis 16. koha.

Tänavuseks suuri ootusi pole, sest detsembri lõpus oli ta viis päeva palavikuga audis ning jaanuari alguses kimbutas teda kurguvalu. 

Tõsi, nii palju Liiv Õhtulehele ütles, et 1000 meetris tahaks uisutada esikümne aegu. Poole lühemal distantsil on ta enda sõnul kehvem, seega on raske ennustada, mis koha ta 20 mehe seas võiks saada. Mõne erandiga olevat Itaalias kohal kõik Euroopa tipud.

"Olen viimastel nädalatel palju haigustega võidelnud," tõdes ta. "27. detsembril jäin esimest korda haigeks. Täiesti lampi. Kõik trennid sujusid ilusti, järsku tundsin, et imelik on olla, pea valutab. Kraadisin ja näitaski midagi 37 alguses. Kõrgeim palavik oli 37,8.

Viis päeva ei saanud treenida, tegelesin ainult ravimisega. Siis läksin Saksamaale Inzellisse jäälaagrisse. See oli päris raske. Enesetunne oli okei, aga midagi sees väga ei olnud. Jäätunnetus läks iga päevaga paremaks, kuid Inzellis hakkas jälle halb. Sain kurguvalu. 

Sel nädalal on täitsa okei olnud. Esmaspäeval veel oli kurk kergelt valus, aga teisipäevast alates on enesetunne hea olnud. Tervis peaks nüüd korras olema, loodan, et olen võistlusvalmis."

EM on 22aastase Liivi jaoks tähtsuselt hooaja kolmas võistlus üksikalade MMi (07. - 10.02) ja sprindi MMi (23. - 24.02.) järel. Põhjus lihtne, ta pole varem täiskasvanute MMil osalenud, kuid tänavu peaks piletid peaaegu kindlalt taskus olema. Midagi võib veel muutuda veebruari alguses Norras Hamaris MK-etapil, kuid sealne jää ei tohiks Liivi hinnangul võimaldada tema aegade üle sõitmist.

Sprindi mitmevõistlust, kus homme sõidavad mehed 500 ja 1000 meetrit ning laupäeval uuesti samad distantsid, peab ta huvitavaks formaadiks. "Igal distantsil tuleb nii-öelda all-in minna," sõnas ta taktika kohta.

"Kuna see on sprint, siis kavaldada pole midagi, tuleb kõik mängu panna. Võib-olla suures mitmevõistluses, kus meestel on ka 5000 ja 10 000 meetri distantsid, võib kaasvõistlejaid kavaldada."

Collalbo EM toimub välijääl, mistõttu rekorditesadu ei tasu Itaaliast oodata. Tõsi, võistluspaik asub merepinnast 1150 meetri kõrgusel, mis aitab kiirusele pisut kaasa.

"Tänases trennis oli üsna tugev tuul. Homset ilma ei tea, aga tuulevaikuses ja päikesepaistel võib kiireid aegu oodata. Aga rekordeid uisutada on üsna keeruline," tunnistas Liiv.

Välijääl harjutamine pole tippuisutamises väga populaarne ja tavapärane nähtus. Küll aga Eestis, kus ainuke variant ongi Adavere ovaal. "Võib-olla see annab mingi eelise," arutles Liiv. "Kui alustasime, siis treenisime üsna palju välijäädel. Käisime pidevalt Soomes."

Meeste 500 meetri esimene paar tuleb homme jääle kell 14.51 ning 1000 meetris kell 16.32.

Naiste suure mitmevõistluse 500 meetrit algab kell 14.30 ja 3000 meetrit kell 15.23. Alusalul on konkurente 15.