EEMAL: Sander Raieste osalemine veebruarikuistes koondisemängudes on suure kahtluse all.Foto: Teet Malsroos
Korvpall
10. jaanuar 2019, 21:11

Korvpallikoondis üritab Hispaaniast abi saada ja kiikab USAsse (3)

Niigi ahta mängijatevalikuga kimpus oleva Eesti korvpallikoondise koosseisu on veebruaris peetavate viimaste MM-valikmängude eel võimatu ennustada. Kindel on vaid see, et Euroliiga klubi Gran Canaria ridades palliv Siim-Sander Vene vabaks ei saa. Küll loodab Eesti alaliidu spordidirektor Alar Varrak esmakordselt koondise juures näha 18aastast Henri Drelli.

Novembrikuises valikkohtumiste aknas pidid tööandjate juurde jääma Hispaania madalamates liigades leiba teenivad Rauno Nurger ja Sander Raieste. Paraku pole olukord muutunud.

„Hispaania klubidega on alates akende süsteemi loomisest olnud kõige keerulisem. Olen kuluaaridest kuulnud, et see ongi neil nii-öelda riiklik poliitika. Nad on FIBA (rahvusvaheline korvpalliliit - toim) ja Euroliiga kaevikusõjas Euroliiga paadis,“ rääkis Varrak Õhtulehe korvpallisaates „Viies veerandaeg“.

Lisaks spordidirektori ametile ka Eesti koondise abitreenerina jätkav Varrak on Siim-Sander Venega ühenduses olnud ja praeguseks on 99,9 protsenti kindel, et kõrgeimal tasemel mängivat eestlast koondise juures ei näe.

Hirmutav kalender

Hoolimata sellest, et Raieste mängib igapäevaselt Hispaania tugevuselt kolmandas ja Nurger teises liigas, on Raiestet keerulisem nädalaks kodumaale tuua. 19aastane ääremängija kuulub jõuliselt „akende“ vastu olevasse Vitoria Baskonia süsteemi.

„Mõlema puhul töö veel käib. Nurgeri osas olen optimistlikum, seis on 50-50. Tema klubil (Huesca – toim) läheb hästi ja Nurgeril individuaalselt samuti. Nad on piiri peal, et tõusta kõrgliigasse. Iga võit ja kaotus on kulla hinnaga, saan klubist väga hästi aru,“ sõnas Varrak.

Alar Varrak. Foto: Alar Truu

Riikide esiliigad üldjuhul koondiseakende ajal pausi ei tee. Kompromiss oleks graafiku muutmine ja näiteks Itaalias mängiva Kaspar Treieri klubi Montegranaro seda novembris tegigi. Vaja läheb ka vastase nõusolekut. Hispaanias on aga klubid oluliselt jäärapäisemad kui Itaalias.

Kalendri vaatamine teeb pisut ärevaks. Koondis võtab 21. veebruaril Tallinnas vastu Serbia ja kolm päeva hiljem kohtutakse võõrsil Gruusiaga. Nurgeri ja Huesca mäng on 22. veebruaril, Kristian Kullamäe ja Henri Drelli (Baunach) matš on Saksamaa esiliigas 23. veebruaril ning Itaalia esiliigas on 24. veebruaril tules nii Rain Veideman (Mantova) kui ka Treier.

Kreeka esiliigas (Sten Sokk, Martin Paasoja, Rait-Riivo Laane) tehakse aga veebruaris pikk paus.

Kullamäe ja Drelli mängijaõigused kuuluvad Bambergile ja varasemad kogemused on Saksamaa suurklubiga olnud positiivsed. Seega on võimalik variant, et nad saavad koondise juurde tulla isegi siis, kui Baunachi 23. veebruari kohtumine jääb paika.

„Kui Bambergis käisin, väitsid nad, et koondis on palluritele kasulik ja kokkuvõttes saavad nad tagasi parema mängija,“ kirjeldas Varrak Bambergi suhtumist.

Koondis suvel ei mängi

Tulevikule mõeldes rääkis Varrak ka USA üliõpilasliigas NCAA pallivate eestlastega. Praegu pole Eestil sportlikus plaanis enam midagi kaalul, sest MMile pääsemise lootused on minetatud, aga novembris alustatakse 2021. aasta EM-valiksarja.

„Tegu oli kompamisega. Arusaadav, et nad ei saa praegu tulla. Aga mängijatega rääkides jäi jutt, et äkki peaks varsti ise USAsse minema ja asja ülikoolidega arutama. On suur tõenäosus, et veebruaris peab teatud generatsioon koondise eest oma viimase mängu. Kui tahame EM-finaalturniirile jõuda, on meil novembris kõiki vaja,“ arutles Varrak.

Sõnapaari „teatud generatsioon“ dešifreerimiseks pole vaja palju vaeva näha, tuleb vaid vaadata Kristjan Kanguri (36) ja Janar Taltsi (35) passi.

Suvel koondis mänge ei pea. Alaliidu energia läheb U20 koondise peale, kuhu kuuluvad ideaalis ka Raieste, Kullamäe, Drell, Treier ja Matthias Tass. Siht on tõusta A-divisjoni, aga eesmärgi täitmine sõltub sellest, kes kohale saavad tulla.

***

13aastane Lehe murdis noortekoondise ukse lahti

Eelmisel nädalal Tallinnas peetud Läänemere karikaturniiril esinesid eestlastest kõige edukamalt kuni 16aastased poisid, kes tulid esikohale. Tiimi põhitegijate hulka kuulusid ka Kaspar Clemet Kuusmaa (14) ja Gerrit Lehe (13).

Eesti alaliidu spordidirektori Alar Varraku sõnul tegutses 185 cm pikkune Kuusmaa oodatult heal tasemel. Ka kaheksa sentimeetrit pikem Lehe tõestas, et saab vanemate seas hästi hakkama.

„On ülim erand, et kaks aastat noorem mängija võetakse koondisesse. Meelde tuleb ainult Siim-Sander Vene. Arutasime selle teema (Lehe ja U16 koondise treeneri) Rauno Pehkaga läbi ja leidsime et kui mängija on andekas ja ta on kehaliselt piisavalt tugev, siis miks mitte,“ rääkis Varrak detsembris Madridi Realis testimisel käinud Lehe kohta.