Sondre Guttormsen.Foto: Sondre Guttormsen/Facebook
Doping
13. jaanuar 2019, 19:49

19aastase norralase paljastus: dopinguproovidega saab liiga lihtsalt manipuleerida (5)

19aastane Norra teivashüppaja Sondre Guttormsen avaldas video, mis heidab varju dopingukontrollide aususele ja turvalisusele.

Umbes kolme nädala eest saabusid Guttormseni juurde dopingukütid, et võtta vereproove. Sportlane tegi seejärel aga katse. Kõigepealt sulges ta anuma, kuhu sisse proove kogutakse. Seejärel proovis ta seda avada ja kummalisel kombel aktsioon õnnestuski. Tegelikult peaks anum tavainimese käte vahel jääma suletuks.

Kogu protseduuri filmis salaja Guttormseni isa. "Nende avamine ei tohiks olla võimalik!" teatas sportlane VG vahendusel. "Kui esimese anuma avasin, mõtlesin, et tegin ise midagi valesti. Olen käinud antidopingu kursustel ja tean, et need ei tohiks avaneda. Proovisin ka teise ja kolmanda anumaga ja sain needki lahti."

Teivashüppaja sõnul tekkisid tal suured kahtlused, sest hakkas mõtlema eelmistele dopinguproovidele, mis temalt võetud on. Kas ka need võivad olla kellegi poolt suvalisel hetkel avatud?

Norra antidopingu juht Anders Solheim kinnitas omalt poolt, et tegemist on tõsise turvariskiga ja nad on juba võtnud ühendust anumaid tootva Šveitsi firmaga.

Vaata videot