Jaak Mae 1999. aastal Otepää MK-etapil.Foto: Mati Hiis
Talisport
14. jaanuar 2019, 18:10

20 AASTAT OTEPÄÄ MK-ETAPPE: kes oli Kilu ja kuidas ta aitas Eesti maailmakaardile tuua? (1)

Pikaaegne suusaõpetaja ja aastatel 1995-2001 Eesti suusaliidu peasekretär olnud Kaarel Zilmer meenutab oma blogis, kuidas käis 1999. aastal esimest korda Otepääl peetud murdmaasuusatamise MK-etapi teleülekande ettevalmistamine.

Toona ETV sporditoimetust juhtinud Toomas Uba oli alguses skeptiline, et eestlased suudaksid rahvusvahelise klassiga telepilti toota. "Mehed, te tegelete ulmega. Me ei suuda Kalevi spordihallis korvpallistki korralikku rahvusvahelist telepilti teha... Ja nüüd tahate meilt sealt mägede vahelt imet saada. Ma ei räägi niisama, tean ju meie võimekust, mis seda kõike siiski välja ei vea!" olla ta 1998. aasta sügisel murelikult öelnud.

Lõpuks pakkus Uba välja, et tuleb ühendust võtta salapärase Kiluga, kes osutus tipptasemel Soome režissööriks Kalevi Uusivuoriks.

Pärast pikki vaidlusi ja raskeid tööpäevi suudeti telepilt nii professionaalseks lihvida, et rahvusvahelise suusaliidu president Gian-Franco Kasper küsis pärast võistluse lõppu: "Miks me alles nüüd seal MK-d korraldame, neil sujub kõik ju imehästi...?"  

Kuidas Uba ja Uusivuori töö 20 aastat tagasi täpselt käis, loe lähemalt Kaarel Zilmeri blogist.