Petr Cech 2017. aastal Inglismaa karikaga.Foto: PA Images / Scanpix
Jalgpall
15. jaanuar 2019, 19:45

Tosina aasta eest surmasuus olnud vutilegend Petr Cech riputab suvel putsad varna

Legendaarne tšehhi väravavaht Petr Cech (36) teatas täna, et riputab pärast hooaja lõppu jalgpalliputsad varna. Mehel on seljataga võimas karjäär, mis on seda imeteldavam, et 2006. aastal oli ta sõna otseses mõttes surmasuus.

"Mul läheb profimängijana 20. hooaeg. Tunnen, et on saabunud aeg teatada karjääri lõpetamisest pärast hooaja lõppu. Olen saavutanud kõik, mida tahtnud, võitnud kõik, mis võimalik. Jätkan südamega töötamist Arsenalis. Loodan, et suudame võita veel mõne tiitli. Näis, mida elu pakub mulle väljaspool jalgpalliväljakut," kirjutas Cech Twitteris.

Ta mängib 15. aastat Inglismaa liigas, kus on saanud legendiks. 2004. aasta suvel ostis Londoni Chelsea toone 22aastase väravavahi Rennesilt 10,3 miljoni naela eest. 11 Chelseas veedetud hooaja jooksul tuli Cech neljal korral Inglismaa meistriks ja karikavõitjaks, korra Meistrite ja korra Euroopa liiga võitjaks.

2015. aastal siirdus ta Arsenali pärast seda, kui veendus, et Stamford Bridge'il usutakse rohkem noorde Thibaut Courtois'sse. Arsene Wengeri käe all võitis Cech kahel korral superkarika ja korra Inglismaa karika.

Lisaks meeskondlikele saavutustele on ta mõnegi individuaalse tulemuse viinud kosmosesse. Väravavahtidest on vaid Peter Schmeichelil rohkem Inglismaa meistritiitleid - viis. Neli tükki on peale Cechi ka Edwin van der Saril.

Oma esimesel hooajal (2004/05) tegi Cech 24 nullimängu - see on siiani Inglismaa liiga rekord. Tol hooajal hoidis ta vahepeal 1025 minutit seljataguse puhtana, mõni aasta hiljem lõi selle rekordi üle van der Sar (1311 min).

Ja mis kõige vingem: Cech on Inglismaal teinud kokku 202 nullimängu, millega pääses ka Guinnessi rekordite raamatusse! Järgnevad David James 169, Mark Schwarzer 151 ja David Seaman 140 nullimänguga.

Tšehhi koondise eest on ta pidanud rahvusrekordit tähistavad 124 mängu.

Üle kümne aasta kannab Cech mänguväljakul pead kaitsvat kiivrit. Ta sai 2006. aasta sügisel pärast vastasega kokku põrkamist üliraske peatrauma, mille järel arstid võitlesid ta elu eest. Ent mees jäi mitte ainult ellu, vaid ka naasis tipptasemele.