Foto: Rockstar Games
Esport
16. jaanuar 2019, 14:12

USKUMATU LUGU! Fiktiivsed detektiivid tõid Rockstari kauboimängule kohtuasja kaela (5)

Mulluse suurteose „Red Dead Redemption 2“ keskmes oli Dutch van der Lindi lindpriide kamp, kes aeg-ajalt Pinkertoni detektiivibüroo agentidega rinda pidi pistma. Tänapäeval peab agentuuriga vägikaigast vedama Rockstari emakompanii Take Two, kes eelmainitud agentuuri poolt kohtuasjade keerisesse on sattunud.

2019. aastal kuulub Pinkertonide „bränd“ (nüüdse nimega Pinkerton Consulting & Investigations) Rootsi turvafirmale Securitas AB, kelle arvates võlgneb Take Two neile autoriõigustasusid Pinkertonide nime korduva kasutuse eest. Firma sõnul jätab Rockstari teos väära mulje, et teos on loodud agentuuri poolt või nende toetuse abil.

Take Two on esitanud vastuhagi, mille kohaselt mängisid Pinkertonid 19. ja 20. sajandi Ameerika ajaloos tähtsat rolli ning nende kasutamine on Ameerika põhiseaduse poolt kaitstud. Lisaks on vastavat agentuuri varemgi popkultuuris ekspluateeritud, sealhulgas teleseriaalis „Deadwood“ ning videomängus „Bioshock Infinite“.

Kohtutee pole modernsete Pinkertonide jaoks võõras – 1996. aastal üritas sama kompanii kohtu kaudu valuraha nõuda Ameerika rokkbändilt Weezer, kelle värske album kandis nime „Pinkerton“. Turvafirma kahjuks pärineb bändi plaadi tiitel hoopiski Giacomo Puccini ooperi „Madame Butterfly“ ühelt tegelaselt.