Kristin Kuuba.Foto: Teet Malsroos
Spordivaria
16. jaanuar 2019, 23:04

Kristin Kuuba loobus paarismängust ja keskendub olümpiapileti jahtimisele

Kui praegu löödaks lukku Tokyo olümpiamängudele sõitjate nimekiri, oleksid Eesti sulgpalli esireketid Kristin Kuuba ja Raul Must sinna sõitjate seas. Tegelikkuses algab OM-kvalifikatsioon maikuus, nimekiri sulgub järgmise aasta aprilli lõpus.

Seega seisab kogu võitlus veel ees, kuid eestlased asuvad heal stardipositsioonil, mida oleks järgmiste kuude jooksul tore veelgi parandada. „Pean aprilli lõpuks põhja alla laduma, et oleksin võimeline terve aasta jooksul OM-kvalifikatsiooniturniire mängima. Neid tuleb aasta jooksul kavva võtta 20-25 tükki,“ avaldab Must.

Aastaid Musta juhendanud ning praegu meie naiste paremikku kuuluvaid Kuubat, Helina Rüütelit ja Kati-Kreet Marranit juhendav Mart Siliksaar meenutab, et 2016. aasta Rio olümpia eel sai Must sisuliselt detsembrikuuks vajalikud punktid kokku ning kvalifikatsiooniperioodi viimaseid kuid sai juba võtta rahulikult ja hakata keskenduma olümpiaks. Ta rõhutab, et Eesti tipud peavad nüüdki seadma sama eesmärgi.

Olümpia huvides võeti eelmisel kuul vastu raske, kuid vajalik otsus: seni koos Rüüteliga ka edukalt paari mänginud Kuuba keskendub nüüdsest ainult üksikmängule. „Mida lähemal olümpiale, seda raskem on kaht mänguliiki koos teha. Tahan kvalifikatsiooni alguseks jõuda edetabelis praegusest veel paremale kohale. Veebruari alguses peetavatel Eesti meistrivõistlustel veel mängime paari koos Helinaga,“ rääkis Kuuba.

Ta asub naiste edetabelis 77. ning Must meeste seas 84. kohal. Olümpiale pääseb üksikmängus igast riigist vaid 1-2 mängijat, sest ROK ja maailma sulgpalliliit ajavad taga võimalikult suurt riikide arvu.

Veebruaris 22aastaseks saav Kuuba on iga aastaga edetabelis ülespoole rühkinud ja areneb jätkuvalt. Mullusesse aastasse jäi kolm võitu maailma 50 parema sekka kuuluvate naiste üle. Ta teenib leiba Saksamaa Bundesligas Freystadti klubis ja on seal esinenud edukalt.

Must esindab jätkuvalt Euroopa parima sulgpallimaa Taani Vendsysseli klubi, lisaks lööb ta sel hooajal kaasa Tšehhi liigas. „Järgmisest sügisest ma Tšehhis enam kohustusi ei võta. Tokyos tuleks mu viimane olümpia, annan selles tsüklis endast 100 protsenti,“ kinnitas 31aastane Must.

„Mul oli eelmise aasta jooksul terviseprobleeme, aga mured hakkavad tasapisi lahenema ja saan paremini trenni teha.“ Eelmisel nädalal jõudis ta Tallinna EK-etapil kahe võiduga veerandfinaali.

Must lisas, et ta ongi viimasel ajal pööranud rohkem tähelepanu psühholoogilise valmisoleku tugevdamisele. „Mida olümpiale lähemale, seda rohkem hakkab üle maailma tasavägiseid mänge tulema. Kui suudad suurema osa nendest enda kasuks kallutada, jõuad kõrgemale,“ märkis ta.

Nii tema kui ka Kuuba plaanis on järgmise edetabelivõistlusena veebruaris Austrias peetav turniir. Rüütel ja Marran aga püüavad läbi lüüa ka paarismängus.