Andreas Veerpalu.Foto: Aldo Luud
Talisport
18. jaanuar 2019, 13:15

Haigus nurjas Veerpalu ja Poltoranini Otepää MK-etapi (7)

Nii mõnigi Eesti suusataja peab tervisemure tõttu Otepää MK-etapist loobuma. 

"Mõtted on kahetised," tunnistas suusatippe koondava Team Haanja treener Anti Saarepuu tänase treeningu järel. "Algul oli meil päris palju sportlasi, meestest pidi 14 kohta täis tulema, aga homseks on üles antud ainult kümme meest ja kaks naist.

Andreas Veerpalu haigestus, Karl-Erik Rabakuke seisund pole hea ja Algo Kärbi pühapäevane sõit on suure kahtluse all. Loobujaid on palju. Kõige rohkem loodame nelja terve mehe, Kareli (Tammjärv), Raido (Ränkel), Marko (Kilp) ja Henri (Roos) peale. 

Nädal tagasi nohisesid kõik sportlased. Hommikupoole räägivad kõik läbi nina, päeva peale läheb nina lahti. Vahel on kerge nohu ja kurgukibelus olnud isegi hea vormi näitaja. Teinekord ei pruugi üldse halvasti mõjuda, kui on täpselt piiri peal. Loodame, et see on pigem hästi mõjunud."

Homses klassikasprindis startijad: Karl Sebastian Dremljuga, Tauri Kaasik, Kaivo-Mart Kangro, Marko Kilp, Kaarel Kasper Kõrge, Mart Kevin Põlluste, Raido Ränkel, Henri Roos, Karel Tammjärv, Albert Unn, Anette Kasemets ja Mariel Merlii Pulles.

Kõige nukram näib 33aastase Kärbi seis, kes on oktoobrikuisest Mallorca laagrist saati muredega maadelnud ega polegi sisuliselt sel talvel võistelda saanud. "Kehas on tugevad põletikunäitajad ja hemoglobiinitase ei tõuse," märkis Saarepuu.

"See on 20-30 ühikut madalam kui tavaliselt. Kõige hullem on, et keegi ei tea, mis täpselt viga on. Ta läheb järgmisel nädalal veel uuringutele. 99,9% kindel, et ta ei stardi siin. Oleks ta noor mees, aga 60.-70. koha peale sõitmine ei anna talle midagi."

Niisamuti murdis haigus maha Andrus Veerpalu hoolealuse, Kasahstani esindaja Aleksei Poltoranini, kelle jaoks pidi Otepää olema MMi peaproov, kuid paraku ei saa ta starti tulla.

Kilp läks ahneks

Meie esisprinter, Pyeongchangi OMi 18. mees Marko Kilp pole paraku tänavu MK-sarjas veel punktikohale murdnud. Oma süü selles lasub sügiseses mäestikulaagris, kus mees pingutas treeningutega pisut üle.

"Marko ütles, et kui teeb täpselt samamoodi nagu eelmisel aastal, siis ei saa kuidagi maailmale lähemale," selgitas Saarepuu. "Läksime natuke ahneks, maksime hooaja esimese poolega lõivu. Kohad 20-50 on sprindis paari sekundi sees, heal päeval saame edasi, tavalisel päeval oleme kohtadel 40. Hetkeseis on selline.

Eelmisel aastal oli Marko poole detsembri pealt kuni olümpiani väga kehv, aga suutsime olümpiaks enam-vähem seisundi saavutada. Loodame sel aastal sama."

Nädala eest Dresdenis jäi Kilbil vabatehnikasprindis edasipääsust viis sekunit puudu, tasub seda kuidagi homse klassikasprindi eel üldse silmas pidada? "Marko ütles, et oli kergelt haige. Kuigi [päev hiljem] tiimsprindis oli enesetunne hea. Kui aegu vaadata, siis teises vahetuses sõitis ta parima aja, kuigi oli grupist maha jäänud ja oli vastutuul. Raske on võrrelda. Isegi tipus muutub nädalaga palju, üks nädal sõidad 10. aja, teine nädal 50. aja."