Veel eelmisel talvel ihkas Kein Einaste sportlasena Pyeongchangi OMile, nüüd treenib ta neljakordset olümpiavõitjat.Foto: Aldo Luud
Talisport
19. jaanuar 2019, 08:00

KÕVA SÕNA! Endine Eesti tippsuusataja treenib neljakordset olümpiavõitjat (6)

Endine Eesti tippsuusataja Kein Einaste (33) treenib selle hooaja algusest saati neljakordset olümpiavõitjat, šveitslast Dario Colognat (32).

Täpsemalt öeldes on ta Šveitsi suusakoondise abitreener, kes vastutab Davosi treeninggrupi eest. Tema vastutusalas on koos Colognaga seitse meest, enamus distantsisuusatajad. 

"Huvitav ja kihvt väljakutse!" lausus Einaste. "Minu ülesanne on kogu selle treeninggrupi trennide ja kogu korralduse igapäevane läbiviimine. Peatreener on kah, aga treeninganalüüs on minu vastutusel."

See on väga kõva sõna.

Einaste, kes veel möödunud hooajal ise MK-sarjas suusatas ja Pyeongchangi OMist unistas, ei osanudki täpselt öelda, kuidas temani jõuti. "Tundsin sprinditreenerit, kes nendega koostöö lõpetas ja tagasi Norrasse läks. Sealt kuidagi läks sõna liikvele," arutles mees, kelle MK-sarja parim tulemus on 2010. aasta Otepää klassikasprindi 7. koht.

Šveitsi meediast võib lugeda nii palju, et Cologna otsis endale abilist, kes oleks ka suvel igapäevaselt olemas, sest koondise peatreener Ivan Hudac soovis võistlushooaja välisel ajal rohkem aega perega veeta. Lõpuks löödigi käed Einastega, kes varem jaganud suusatarkust Austraalias, mis pole just maailma kuulsaim suusamaa.

Aga šveitslased eesotsas Colognaga olla meie mehega rahul. Einaste sulandus kiiresti tiimi ja tutvustas jõutreeningutes mõningaid uusi nüansse. "Ta on hea lahendus. Mulle sobib," lausus Šveitsi suusaäss hooaja hakul kohalikule ajakirjandusele.

Šveitsi murdmaasuusatamise boss Hippolyt Kempf lisas: "Nii valutult polegi uus treener kunagi punti sulandunud. Ta on pühendunud ja kirglik."

Einaste ise on uue töökohaga mõistagi väga rahul. "Šveits on üks edumeelsemaid spordiriike, siit pole väga kõrgemale enam ronida," sõnas ta.

Lepingu pikkust ei soovinud Einaste avaldada, kuid Šveitsi ajakirjandusest võib välja lugeda, et bossid vaatavad kevadel tehtud tööle otsa ja langetavad seejärel tuleviku osas otsuse. 

 
 
 
View this post on Instagram

Sometimes You go out with a wrong equipment! #furkapass #backcountryskiing #suusaakadeemiateam

A post shared by @ keineinaste on

"Treeneripositsioonis pole midagi kindlat," märkis Einaste. "Surve on suht suur, latt on kõrgel. Praegu oleme õnneks mõlemas teatesõidus olnud kolmas riik, nii tavateates kui ka eelmisel nädalal sprinditeates.

Selge, et meil on vaja medaleid. Kui üks mees (Cologna) on neljakordne Tour de Ski ja olümpiavõitja, siis neljas koht pole kindlasti see, millega juhtkond ülemäära rahul on. Suures pildis on hooaeg olnud okei, aga poodiumikohti napib."

Ta lisas, et asi nii karm nagu Kasahstanis pole, kus MK-sari ei huvita kedagi ning maksavad vaid medalid. "Tour de Ski ja MM on sarnase väärtusega. Selge, et MMi ja OMi kullad on rahvale olulised, aga ka MK-sari loeb."

Millistel distantsidel Cologna Seefeldi MMil medalit sihib? "Kõige reaalsem mehelt, kes on kolm korda järjest olümpial võitnud 15 km klassikat või uisku, ongi 15 km. Ta on 32aastane, ega kiiremaks keegi enam selles vanuses füsioloogiliselt ei lähe. Lõpuspurt pole tema trump, seega [eraldistardist] 15 km klassikat võib olla suurim variant, aga 30 ja 50 km samamoodi."

"Kui oled FC Elvas mänginud ja nüüd oled FC Barcelona treener, siis..."

Kas ta näebki oma tulevikku treenerina? "Suusaringkond pole ülemäära suur, siin on 15 riiki. Eks paistab, kuidas mina rahul olen, kuidas teine osapool ja atleedid rahul on. 10-20 aasta garantiid sel positsioonil pole.

Mulle meeldib, see on huvitav karussell. Väga suur väljakutse ja väga kihvt on näha seda spordisüsteemi. Šveits on üks edumeelsemaid spordiriike, midagi sellist on raske lähiriikidest leida."

Otepää MK-etapp on ses suhtes tore, et tõi Einaste esimest korda pärast juulikuud taas kodumaale. "Praegu peatun põhiliselt Davosis. Loodan ikka natuke tihemini Eestisse jõuda, aga esimesel aastal on entusiasmi nii palju kah, et siis töötad topeltintensiivusega. Vanusega tuleb ehk kavalus."

Cologna Otepääl ei võistle. "Jätsime suht need koju, kes on MMile juba kvalifitseerunud. Kihvt olnuks kullamängus olla, aga loodame, et need, kes siin, teevad oma parima. 

Koht MK-sarja 15 seas on MMi norm. Kümme meest on kvalifitseerunud, neist ainult kaks sprinterit on kaasas. Ülejäänud on nooremad. Ühel poisil ja ühel tüdrukul on sprindis variante [kõrgesse mängu sekkuda], eks paistab."

Kui jutuks tuli Eesti suusatamine, pidas Einaste pisikese mõttepausi, misjärel vastas: „Mul on üks hea lause, aga kui ma selle ütlen, siis panete selle kohe pealkirja. Kui oled FC Elvas mänginud ja nüüd oled FC Barcelona treener, siis kui küsite ta käest, mis pilguga vaatad FC Elvat, siis... Nii hull muidugi pole, aga meil pole olukord väga roosiline jah."