Qiang Wang kannatuste rajal.Foto: Aldo Luud
Talisport
20. jaanuar 2019, 17:51

FOTOLUGU | Kui karmilt piinas Tehvandi tõus hiinlast? Aga Niskaneni ja Tammjärve?

Hirmus Tehvandi tõus. Aga mitte kõikidele, sest heas vormis olevaid tippe on murdmaasuusatamise ühel raskeimaks peetaval tõusul lust vaadata. Õhtuleht valis enne võistlust välja viis suusatajat, keda Otepää 5 km pikkuse raja kuulsaimal osal jälgida.

Esmalt, stardinumbriga 29, meie oma Karel Tammjärv, kes sõitis lõpuks välja 18. koha. Kohe tema järel startis väleda sprinterina tuntud Federico Pellegrino. Itaallane on tavadistantsidel korduvalt punktikohale jõudnud, aga enne võistlust võib arvata, et Tehvandi tõus talle ei sobi.

Karel Tammjärv lähenemas Tehvandi tõusu raskeimale osale. Foto: Aldo Luud

Seejärel nr 38, hiinlane Qiang Wang, kellel oli enne tänast sõitu kõrgeim FIS-punkt, kui eestlane Risto Vaher välja arvata. Kõlab kurjakuulutavalt.

Ja neile võrdluseks kaks absoluutset tippu, soomlane Iivo Niskanen (nr 53) ja käesoleval hooajal distantsisõitude MK-sarja juhtinud norralane Martin Johnsrud Sundby (nr 65).

Federico Pellegrino püüdis Karel Tammjärve kinni ja läks möödagi. Foto: Aldo Luud

Esimene ring. Tammjärv rühib kaasaelajate toel mäest suure tahtejõuga üles. Tema sammud on aeglased, rasked, aga vähemalt pikad. Õige pea paistab kurvist Pellegrino peanupp. Tema rühib eesmärgi suunas märksa lühema ja kiirema sammuga, nagu sprinterile kohane.

Hiinlane Wang on juba pisut hädas. Suusad lähevad sisuliselt risti, libisemist pole ollagi. Aga pole hullu, kohe on päästev laskumine käes.

Qiang Wang kannatuste rajal. Foto: Aldo Luud

Niskanen ja Sundby teevad nii-öelda oma ära. Hilisem võitja Niskanen ronib sarnaselt konkurentidele jäljest välja, aga ta jõuab tippu sisuliselt otse minnes. Päris käärtehnikat pole vaja. Madala raskuskesemega Sundby tunneb juba kaugelt ära. Mitte õmblusmasin, pigem väle robot. Mõlemad annavad teisel ja kolmandal läbimisel mõne protsendi võimsust ära, aga üldmulje jääb samaks.

Meie väikese võistluse veel väiksema esikohakarika annaks Super-Iivole, nagu kutsuvad soomlast suurimad fännid. Sundby jääb teiseks, nagu tema puhul ikka juhtub. MMidel on ta pidanud hõbemedali vastu võtma neljal korral. Kaks kulda on ka, aga need on tulnud teatesõitudes.

Iivo Niskaneni samm oli isegi tõusu lõpus kerge. Foto: Aldo Luud

Tammjärv liigub teisel ringil võrreldes Niskaneni, Sundby ja üllataval kombel ka Pellegrinoga nagu aegluubis. Pellegrinol pole mingit märki väsimusest. Muljetavaldav.

Martin Johnsrud Sundby oli säratu, aga efektiivne. Foto: Aldo Luud

Hiinlane Wang on aga esimene, kes peab paremasse rajaserva tõmbuma, et konkurendid mööda lasta. Korraks peab ta lausa seisma jääma, sest suusad annavad nii rängalt tagasi.

Kolmas ring. Tehvandi tõusu järgi ei saa kuidagi aru, et Tammjärv teeb väga hea viimase ringi ja tõuseb lõpus 18. kohale. Niivõrd aeglane on tema samm... mitu korda hullem kui avaringil. Tore, et visuaali järgi MK-punkte ei jagata. Aga nagu alguses öeldud, siis vähemalt läbib ta iga lükkega pika distantsi.

Karel Tammjärv. Foto: Aldo Luud

Muide, Tammjärv on vali hingaja, aga ähkimist ja ohkimist rajapiirde taha kuulda ei ole. Au publikule, kes teeb korralikult lärmi. Aga iga minutiga valgub rahvast staadioni poole.

Astudes edasi rühkivat Wangi hõrenev rahvamass ei morjenda. Kolmaski kord on Tehvandi tõus talle armuline ja finiš ootab. Ühe-mehe-žürii hindab tema soorituse siiski kõige nõrgemaks. Pellegrinole kolmas ja Tammjärvele neljas koht.