Janek ÕiglaneFoto: Stanislav Moškov
Kergejõustik
20. jaanuar 2019, 19:21

Kas heasse vormi jõudnud Õiglane teeb arenguhüppe? (1)

Neli nädalat Lõuna-Aafrika Vabariigis treeninud mitmevõistleja Janek Õiglane jahib sise-EMi pääset.

"Aafrikas oli mu elu parim laager," räägib Õiglane, kes harjutas Mustal mandril koos Karl Erik Nazaroviga. "Arenesin kõiges – muutusin kiiremaks ja tugevamaks."

Sel nädalal võistlusareenile astunud Õiglane tõukas teisipäeval Nõmme kergejõustikuklubi lahtistel meistrivõistlustel kuuli 14.90.

"Ei saanud rammu tõukesse sisse, olin pehmo," rehmab Andrei Nazarovi õpilane käega. "Tulemus polnud iseenesest vilets, aga ma ei saa end väiksematel võistlustel korralikult käima. Vajan publiku toetust. Mitmevõistluses tuleb kindlasti sentimeetreid juurde."

Täna läbis Õiglane Tallinnas Eesti klubide karikavõistlustel tõkkesprindi isikliku tippmargiga 8,15, parandades senist rekordit ühe sajandikuga. "Jooks oli rabe," arutleb ta. "Jäin stardis magama ja siis hakkasin kangutama, et konkurente kätte saada."

Teivashüppes parandas Õiglane isiklikku rekordit viie sentimeetriga, ületades 5.15. "Iga katse oli natuke erinev," nendib ta. "Tähtis oli proovida sisseminekut ja latitunnetus kätte saada, sellega tulin toime."

Kõrgusest 5.00 sai Õiglane jagu suure varuga. Isikliku rekordi 5.15 alistas ta kolmandal katsel ja oli lähedal ka 5.25 ületamisele.

Eelmisel aastal maadles Õiglane vigastustega, nüüd on tervis korras. "Olen lihaste hooldamisele varasemast rohkem tähelepanu pööranud," sõnab ta. "Pisiprobleeme on mitmevõistlejal ikka."

Õiglast abistavad kolm treenerit: suure pildi paneb kokku Nazarov, teivashüppes jagab juhtnööre Eesti eksrekordimees Rein Sokk ja kõrgushüppes Sven Andresoo. "Mul on supertiim," ütleb ta.

2. ja 3. veebruaril tahab Õiglane Eesti meistrivõistlustel teha tulemuse, mis tagab talle sise-EMi pileti. "Me ei saa alla 6000 punkti mõelda,“ rõhutab Nazarov. "Seis on hea. Täpselt niisugune, nagu ma arvasin."