Shim Suk-hee ülieduka karjääri taustal on on olnud palju koledusi. Foto: Reuters/Scanpix
Talisport
21. jaanuar 2019, 22:32

Kahekordse olümpiavõitja ja kümnekordse maailmameistri pihtimus: treener peksis, käperdas ja vägistas! (7)

Lõuna-Korea spordiüldsus on šokis: viimasel ajal avalikustavad sealsed kiiruisutajad, kuidas treenerid neid karjääri jooksul ära on kasutanud.

Sotšis ja Pyeongchangis olümpiavõitjaks kroonitud 21aastane Shim Suk-hee tegi politseile avalduse oma endise treeneri Cho Jae-beomi kohta, süüdistades viimast korduvas vägistamises, seksuaalses ärakasutamises ja käperdamises. Kõik algas 2014. aastal ja kestis pikalt.

Cho advokaadi sõnul ei võta tema klient toona alaealise sportlase vägistamist omaks. Küll aga mõisteti treener septembris kümneks kuuks vangi, sest jäi süüdi nelja kiiruisutaja peal füüsilise vägivalla kasutamises.

Shimi tunnistuste taustal on moodustatud kiiruisutajaid koondav organistatsioon, kus tüdrukud ja naised oma läbielamisi avalikustavad. Äsja anti Lõuna-Korea parlamendihoones pressikonverents, kus viis uisutajat kinnitasid, et neid on seksuaalselt ärakasutatud. Avalikustamise liikumisega on ühinenud ka teiste spordialade harrastajad.

Sportlaste kaitseks on astunud välja ka poliitikud ja probleemist räägitakse avalikult. "Kiiruisutamises on olnud palju seksuaalseid rünnakuid, kuid suurem osa kurjategijatest on pääsenud karistuseta," vahendab insidethegames.biz poliitiku Sohn Hye-woni sõnu. Tema sõnul on suurim kurjajuur endine rahvuskoondise peatreener ja alaliidu juht Jun Myung-kyu. "Seksuaalseid rünnakuid tegevad treenerid on Juni mõjuvõimu all."

Jun Myeong-gyu. Foto: AP/Scanpix

Aastatel 2009–2014 oli Jun Lõuna-Korea uisuliidu asepresident. 2017. aastal saabus ta ametisse tagasi, kuid mullu aprillis saadeti mees ikkagi erru, sest koondises ilmnesid mitmed kiusamisjuhtumid. Tol hetkel veel vägistamistest ei juletud rääkida.

Ka Jun pidas täna vastukaaluks sportlastele pressikonverentsi, kus lükkas kõik enda pihta suunatud väited tagasi: "Mul polnud õrna aimugi, et Cho Jae-beom andis Shim Suk-heele peksa. Tean vaid seda, et Shim hakkas noorena Cho juures treenima, kuid mul polnud aimugi, et seal midagi juhtus. Ma ei saa olla selle eest vastutav. Tahan Shimi ja avalikkuse ees juhtunu eest vabandust paluda."

Shim Suk-hee. Foto: Reuters/Scanpix

Shim Suk-hee

  • 21aastane
  • Sotši olümpia: kuldmedal 3000 m teatesõidus, hõbe 1500 m distantsil, pronks 1000 m distantsil
  • Pyeongchangi olümpia: kuldmedal 3000 m teatesõidus
  • 10-kordne maailmameister
  • 19-kordne MMi medalivõitja