Mart Naaber (paremal) Tartu meeskonda järgmised kaks kuud aidata ei saa. Foto: Aldo Luud
Võrkpall
22. jaanuar 2019, 14:26

Tartu Bigbank lappis ühe augu, kuid suurem häda vajab veel peamurdmist

Tartu Bigbanki võrkpallimeeskond sai sel nädalal hea ning halva uudise osaliseks. Positiivse sündmusena täiendas klubi enda ridu Soome koondise nurgaründaja Jan Heleniusega. Paraku selgus ka kurb tõsiasi, et temporündaja Mart Naaber neid lähiajal enam aidata ei saa. 

Esmalt aga Maarjamaale tulevast Heleniusest. Kui tavapäraselt liigutakse üle Soome lahe vastupidises suunas ning just eestlased on need, kes siirduvad põhjanaabrite juurde ehk "paremasse liigasse", siis Helenius võtab ette vastupidise suunas. Miks nii? „Tõesti ei tea, meil pidi isegi õlu praegu juba kallim olema,” naljatles meeskonna mänedžer Hendrik Rikand.

Tegelikkuses otsis Helenius juba suvel võimalust välismaale siirduda, kuid suure kala ootuses lükkas ta kõik laual olnud pakkumised tagasi. Nii liituski mees lõpuks koduliigas palliva Raisio Loimuga. Küll lasi ta lepingusse lisada punkti, mis lubaks tal igal hetkel väljamaale siirduda ning seda nurgaründaja nüüd kasutaski.

Jan Helenius. Foto: lentopalloliitto.fi

„Oleks keegi meile hooaja alguses öelnud, et selline mees ja selline raha, siis oleks ta kohe võtnud. Taset on tal kindlasti," jätkas Rikand, kes uuris pommitaja kohta ka Soome liigas töötavalt Oliver Lüütsepalt. 

"Oliver oli alguses ebalev ning ütles, et ei tea, pigem ei soovita. Aga neil on õhtul mäng ning ta loodab, et ei pea oma sõnu sööma. Hiljem helistas ta siis tagasi ning ütles, et võta ära. Oli parim mees platsil," selgitab Rikand ülemineku tagamaid. "Kokkuvõttes ei ole tema kohta veel ühtegi negatiivset hinnangut kuulnud."

Head soovitused ei garanteeri veel siiski kohta põhikoosseisus, sest see tuleb treeningutel ausalt välja võidelda. Samal positsioonil ootavad teda ees Sam Walker, Märt Tammearu, Siim Tammearu ning terve hooaja vigastusega kimpus olnud Stefan Kaibald. 

Kui esialgu võibki jääda mulje, et Helenius toodi just Kaibaldi asendama, siis Rikand kinnitab, et päris nii siiski pole. "Kaibald peaks nelja nädala pärast täie rauaga taas olemas olema. Samas, oleme ennegi selliseid kinnitusi saanud...

Varsti poleks meil enam olnud varianti kedagi juurde tuua (1. veebruaril sulgub Eesti-Läti liiga üleminekuaken - K.J). Praegu kaotame küll rahaliselt, aga me ei saa riskida, et enne otsustavaid mänge selgub, et Kaibald ikkagi ei saa mängida. Eriti arvestades, kui tihe liigatabel tänavu on. Iga pisiasi, ka vahetuse võimalus, võib hiljem otsustavaks saada."

Lisaks selgus täna, et pöidlalõikusel käinud Naaber peab järgmised kaks kuud käele rahu andma, mistõttu ei saa ta Tartut Balti liiga kohamängudel – sh Final Fouris – aidata. 

Rikandi sõnul tempomeeste osakonda nad aga kedagi asemele ei otsi. "Nüüd peavad Kevin Soo ja Alex Saaremaa lihtsalt meheks olema ning tekkinud võimaluse ära kasutama," sõnas ta. Teise keskblokeerijana jätkab meeskonnas Meelis Kivisild.