VÄRAVAKÜTT: Emiliano Sala Nantes'i särgis tabamust tähistamas. Foto: Imago Sport / Scanpix
Jalgpall
22. jaanuar 2019, 20:59

TRAGÖÖDIA! Mis juhtus? Unelmate lepingu sõlminud jalgpalluri lennuk kadus jäljetult (1)

„Viimane hüvastijätt.“ Just sellise allkirjaga foto postitas esmaspäeval Twitterisse Argentina jalgpallur Emiliano Sala (28). Kes oleks võinud arvata, et need sõnad võivad nii pagana valusaks ja prohvetlikuks osutuda?  

Laupäeval oli kõik oivaline. Salast sai 17 miljoni euro eest Inglismaa kõrgliigaklubi Cardiff ajaloo kalleim ost. Seejärel naasis ründetuus viivuks Prantsusmaale Nantes’i, et oma endistele tiimikaaslastele nägemist öelda.

Seal tegi ta ka pildi, millest oli eespool juttu. Esmaspäeva õhtul oli ta taas raudlinnus ning täna hommikul pidi ta esimest korda osalema Walesi tiimi treeningul. Sinna ta ei jõudnudki.

NÄGEMIST: Pilt, mille Sala (keskel musta pusaga) postitas Twitterisse. Foto: Twitter/@@EmilianoSala1

Väikelennuk Piper Malibu, mille pardal olid kuuldavasti vaid Sala ja piloot, startis esmaspäeva õhtul Prantsusmaalt ning kadus teel Suurbritanniasse jäljetult. Lennuk lendas umbes 1500 meetri kõrgusel, kui piloot palus Jersey saare lennujuhilt luba madalamale laskuda. Kontakt õhumasinaga kaotati, kui too oli umbes 700 meetri kõrgusel.

Väidetavalt oli lennukil probleeme juba õhkutõusul ning see õnnestus alles kolmandal-neljandal katsel. Ametivõimud pole seda siiski kinnitanud. Kohaliku meedia sõnul lendas Sala nädalavahetusel sama lennukiga Inglismaalt Prantsusmaale ning ei tundnud end toona turvaliselt ja pihtis seda endisele meeskonnakaaslaselegi.

Külm vesi

Müstiliselt haihtunud lennukit otsiti kella kaheni öösel, kuid pingutused ei kandnud vilja. Kuigi helikopterid ja päästepaadid kammisid La Manche’i väinas läbi üle 2500 ruutkilomeetri, ei leitud õhumasinat ka täna õhtul. Küll aga teatas Guernsey saare politsei, et meres nähti objekte hulpimas, kuid midagi täpsemat nad ei kostnud. Seetõttu pole kindlalt teada ka Sala saatus, kuigi kardetakse kõige hullemat.

Paat kadunud lennukit otsimas.  Foto: EPA/Scanpix

Otsimisega tegelnud merepääste vanemohvitser John Fitzgerald täna ülemäära optimistlik ei olnud.

„Vesi on praegusel ajal väga-väga külm ja kehatemperatuur alaneb seal väga-väga kiirelt. Võimalus sellise temperatuuriga kedagi elusalt leida väheneb kiiresti. Ma ei usu, et keegi ellu jäi,“ rääkis ta.

Nantes’i pallurid olid täna šokis, üdini kurvad ega treeninud, samuti lükati edasi kolmapäeval toimuma pidanud Prantsusmaa karikasarja kohtumine. Sala auks toodi lilli nii Cardiffi kui ka Nantes’i kodustaadionide juurde.

Cardiffi klubi tegevjuhi Ken Choo sõnul kirjeldas Sala Inglismaa kõrgliiga tiimiga lepingu sõlmimist kui oma elu üht parimat päeva.

„Tema näost oli näha, et ta oli siin olles üliõnnelik,“ sõnas ta. „Me oleme kurvad, sest saime just temasuguse toreda inimesega tuttavaks.“

Nantes’i president Waldemar Kita polnud eilseks aga lootust kaotanud.

„Mõtlen tema sõprade ja perekonna peale. Mul on lootust. Ta on võitleja. Võib-olla see pole läbi, võib-olla ta on kuskil,“ rääkis poolakas Kita.

Sotsiaalmeedias lootsid parimat Prantsusmaa tippklubid ning jalgpallurid üle kogu maailma.

„Mul pole sõnu kirjeldamaks, mida tunnen,“ tõdes Salat Bordeaux’s juhendanud Willy Sagnol. „See on dramaatiline ja kohutav. Ta on väga tore inimene, sõbralik ja lahke.“

Murest murtud on ka Sala isa Horacio, kes kuulis uudist sõbra käest.

„Ma ei tea midagi, ma ei suuda seda uskuda,“ kurvastas ta. „Olen meeleheitel. Loodetavasti läheb kõik hästi. Ma rääkisin temaga viimati pühapäeval. Ta oli ainult Prantsusmaal mänginud ja oli Inglismaa-võimaluse üle väga õnnelik.“

Prantsusmaa meistrivõistlustel lõi Sala tänavu 19 kohtumisega 12 väravat, millega ta jagas väravaküttide edetabelis viiendat-kuuendat kohta. Eespool olid vaid PSG superstaarid Kylian Mbappe, Edinson Cavani ja Neymar ning Lille'i mees Nicolas Pepe. 

Tegemist on juba teise lennundusdraamaga, mis sel hooajal Inglismaa kõrgliigat tabanud. Oktoobrikuu viimastel päevadel hukkus helikopteriõnnetuses 2016. aasta riigi meistri Leicesteri City omanik Vichai Srivaddhanaprabha.

CV KAST

Emiliano Sala

Sündinud 31.10.1990

Rahvus: argentiinlane

Positsioon: ründaja

Karjäär

2012–2015 Bordeaux 11/1*

2012–2013 Orleans (laen) 37/19

2013–2014 Niort (laen) 37/18

2015 Caen (laen) 13/5

2015–2019 Nantes 117/42

2019–… Cardiff City 0/0

Mängude ja löödud väravate arv