VÕIDULÖÖK: Andres Oper on Valgevene kaitsjad ninapidi tõmmanud ja lükkab nahkkuuli täpselt sinna, kuhu vaja. Eesti juhib peagi 1:0.
Sport: Värsked spordiuudised Eestist ja välismaalt
4. juuni 2000, 23:00

Super-Oper lõi võidu

Eesti jalgpallikoondis murdis Andres Operi vedamisel külla tulnud Valgevene maha 2:0. Õhtu kangelane Oper lõi mõlemad väravad ja pälvis teenitult fännide kiidukisa.

Taani-hooaja lõpetanud Operi täht lõi särama mängu alguses ja lõpus. 4. minutil lõikas ta tulu Valgevene väravavahi väärarvestusest, üheksa minutit enne lõpuvilet kaunistas kooki iseäranis magusa marjaga. Saanud söödu, tantsis ta vastase nina ees palliga omasoodu ja tagatipuks jättis puurivalvuri taas pealtvaatajaks.

"Nii oligi mõeldud - ühe jalaga pall ette ja teisega kaitsja eest pakku. Aga jah, see värav pakkus hingele rahuldust," lausus 51 koondisemängus 13 väravat kõmatanud Oper. "Saaks nüüd ka kübaratriki ükskord tehtud."

Hoolealused täitsid Rüütli plaani hästi

Operi vapustav sooritus ajas fännid hulluks, mängu ajal ja järel kaikus laulujupp "Andres Oper! Andres Oper!" Poisipõnnid võtsid Operi piiramisrõngasse ja saanud iidolilt autogrammi, lõid võidurõõmsalt tantsu. Operi ise jäi tagasihoidlikuks: "Meeldiv, et inimesed jalgpalli vaatama tulevad. Neile me ju mängimegi."

Kodukamaral koondise peatreenerina avaetteaste teinud Tarmo Rüütli kuulutas plaani täidetuks.

"Vajame võite nagu õhku, et Eesti jalgpallile uusi poolehoidjaid tõmmata," rõhutas juhendaja. "Kõik läks täpselt soovitud rada. Kavatsesimegi Valgevene rünnakuid lõhkuda ja ise teravalt nõelata. Kõik tegid tööd hästi - nii väravad löönud Oper kui vastaseid pidurdanud kaitsjad." Rüütlile alla jäänud ametivend Sergei Borovski kurtis: "Me ei oska kaitsest lähtuvate meeskondadega mängida, hakkame asjatult rabelema." Nelja aasta eest alistas Eesti Valgevene MM-valikmängus samuti Kadrioru pallimurul Valgevene 1:0.

"Avapoolajal tekitas tuul meie kaitses segadust," selgitas Marek Lemsalu. "Kõrged söödud kandusid omatahtsi, mitte aga sinna, kuhu pidanuks. Ent mis seal rääkida - valgevenelased on tehnilised, paljud mängivad tasemel liigades. Saime ülesande kaitse kokku tõmmata, et vastane ei saaks karistusalas triblada või seinasöötu mängida. Täiuslik esitus - kaitse pidas ja mõlemad raudkindlad võimalused lõime väravaks."

Hädas treener siunas kaardiväge

Mõne nädala eest kääbusriigilt Andorralt 0:1 sugeda saanud väepealik Borovski koputas hoolealuste vastutustundele, või õigemini selle puudumisele.

"Liidrid kujundavad kogu koondise meeleolu. Aga et nende suhtumine ei kõlvanud kuhugi, ei sunni kaotus mind imestama," kurjustas Borovski ning nimetas löögirusika vaimsete vedajatena Valentin Belkevitšit, Aleksandr Hatskevitšit ja Vassili Baranovit.

Sel pühapäeval mõõdab Eesti samas võimeid Gruusiaga, kes eile viigistas Aserbaidžaaniga 0:0.

Palliplatsil kiskus kakluseks

Neli aastat tagasi murdsid valgevenelased Kadrioru staadionil Andres Operi jalaluu. Tänagi ei käitunud külalised Eesti ründajatega soliidselt. Nii Oper kui Indrek Zelinskil oleks äärepealt platsil kähmluseks läinud.

"Sõprusmängus virutatakse jõhkralt selja tagant vastu jalgu," oli Oper pärast kohtumisi pahane. Mängus tõukas Oper veategija vihaselt eemale ja vähe puudus, et oleks rusikaga lisa andnud. Ju oli tal 1996. aasta valulik sündmus eredalt mälus.

Ka Zelinski pani valgevenelasega rinnad kokku. "Kakelda ma ei taha, kuid alla ka ei anna," põhjendas ta. "Kaitses mängiti väga julmalt. Taoti vastu jalgu, provotseeriti. Paraku oleme piisavalt kogenud. Meid nii lihtsalt endast välja ei vii."