Esiplaanil Eesti koondise kapten Julija Mõnnakmäe.Foto: Erki Parnaku
Võrkpall
23. jaanuar 2019, 13:45

Eesti naiskond alustab EM-finaalturniiri Ungaris, võimalused kaheksandikfinaali pääseda on olemas!

Eesti naiste võrkpallikoondis sai täna teada EMi vastased. Eesti loositi C-gruppi koos Ungari, Hollandi, Horvaatia, Aserbaidžaani ja Rumeeniaga. Mängud peetakse Ungari pealinnas Budapestis.

Loosi võib pidada esmakordselt finaalturniirile pääsenud Eestile üsna soodsaks, aga kaheksandikfinaali pääsemiseks tuleb kõvasti vaeva näha. Korraldajariikidest olid tugevaimad Türgi ja Poola, neid õnnestus vältida.

Ülejäänud riikidest sai Aserbaidžaan 2017. aasta EMil neljanda koha, Holland on kahel järjestikusel EMil tulnud hõbedale. Horvaatia oli 2017. aastal 11. kohal, Rumeenia finaalturniirile ei pääsenud. Ungari lõpetas turniiri 15. kohaga.

Kõige kergemini purustatav pähkel võiks olla Rumeenia. Erinevalt Eestist on neil EM-finaalturniiri kogemus siiski olemas - näiteks 2015. aastal saaid 15. ja 2011. aastal 11. koht.

Viimase kümnendi tulemuste järgi on Eestil võimalus ka Ungari vastu, aga vastaste kasuks räägib koduväljakueelis. Madjarid olid aastatel 1950-1985 Euroopa tipus, aga siis kadusid pildilt. 2015. aastal naasti EM-finaalturniirile, kus saadi 12. koht. Samal aastal võideti ka Euroopa liiga, finaalis oldi üle Türgist.

Päris ületamatud pole ka Horvaatia ja Aserbaidžaan. Horvaatia laeks on tosina aasta jooksul jäänud üldjuhul kohad 10-16, aga 2013. aastal jõuti veerandfinaali ja lõpetati viiendana. 2014. aasta MMil saadi 13. koht.

Aserbaidžaan tuli 2017. aastal neljandaks kodupubliku toel, aga 2013. ja 2015. aastal saadi vastaval 15. ja 14. koht.

Turniir peetakse 23. augustist kuni 8. septembrini. Igast alagrupist pääsevad  kaheksandikfinaali neli paremat koondist. Esmakordselt mängib EMil 24 koondist.

***

Naiskonna peatreener Andrei Ojamets ütles, et ees ootab põnev ja uus väljakutse. "Kõik alagrupid on huvitavad. Oleks võinud tulla veel tugevamad vastased nagu A- või B-grupp, aga kõik meie vastased on tarditsioonilised võrkpalliriigid ja tase on kõva. Kui võtta Euroopa reiting, on ka meie grupis kõik meist eespool. Finaalturniir on kahtlemata uus ja põnev väljakutse, esimest korda ju pääsesime sinna. Naistele ja mulle endale väga kõva kool, mängida viiel päeval järjest saab olema väljakutse nii vaimselt kui füüsiliselt," kommenteeris peatreener.

"Iga võidetud geim, mängust rääkimata, on kõva saavutus. Ka meeste koondis ei võitnud oma esimesel EMil ühtegi alagrupikohtumist. Selline tase vajab harjumist ja eks me oleme esialgu õppijate rollis. Oluline on, et mängiksime julgelt ja annaks igas kohtumises endast maksimumi. See on meie jaoks suur võimalus ja püüame selle maksimaalselt ära kasutada," lisas Ojamets.

Kõik grupid: