Andres Sõber.Foto: Martin Ahven
Spordiblogi
23. jaanuar 2019, 18:30

Andres Sõber | Aivar Kuusmaast peaks saama Eesti koondise peatreener (9)

Teeme Eestis korvpalliasja omamoodi. Kui mainitakse, et meil on keegi meeskonna omanik, siis tegelikult nii ei ole. Omanik on Mark Cuban Dallas Mavericksis. Tema valib nõukoguga, mida teha.

Kui hakkame Aivar Kuusmaast pihta, siis ütlesin juba eelmisel aastal, et pärast sellist edukat hooaega nagu tal 2017. aastal oli, on kaks varianti. Kas mees läheb kõvemasse klubisse treeneriks või tiim tõstab oma boonuseid ja teeb võistkonna veel tugevamaks, et minna mängima Cramode ja Rockidega.

Kuigi Kuusmaal oli juba siis mõtteid ära minna, ei tulnud Jaak Karp toime, et meeskonda tugevdada. Kuusmaal olid sellised nõudmised ja ilmselt tekkisid esimesed lahkhelid ja hõõrumised.

Üks asi, mis jääb kripeldama, on see, et tegelikult pole ju hullu midagi, kui Eesti-Läti liigas kaheksa hulka ei pääse. Mängid ühe hooaja nõrgemalt ära ja tuled paremana tagasi. Aga seda Kuusmaa või juhtkonna ego ilmselt ei lubanud. See on ju selge, et ta on Eesti tasemel väga kõva treener. Mis siis on, kui üks hooaeg viltu läheb? Aga ju siis on meie korvpallis valulävi nii nõrk, et latt tõstetakse mõistmatult kõrgele. Eesti tasemel saab ainult Kalev/Cramo endale lubada igal aastal esimene-teine olla. Nad on neli korda kõvema eelarvega. Teised võivad vahepeal lati alt läbi käia ja kuuendaks jääda. 

Kui Rapla loos on kõige taga Indrek Ruut, nagu aru sain, siis selle härraga on mul endal ka pistmist olnud. Olin kaks aastat U20-koondise peatreener ja kui kolmandal hooajal hakkasime A-divisjonis mängima, leidis Ruut, et ta oleks ka hea kandidaat peatreeneri kohale. Tema avalduse tõttu lükkusid meie asjad poolteist-kaks kuud hiljemaks. Selline omadus on Ruudul täitsa olemas, et vett segada. Kui Kuusmaa oli seni füüsilist ettevalmistust teinud, oleks pidanud laskma tal seda edasi teha. Või siis mitte midagi laskma enam teha.

Kui aus olla, siis mina paneksin Kuusmaa Eesti koondise peatreeneriks. Raudselt. Arvestada tuleb seda, et ta on olnud vastuoluline tüüp ja osa mängijaid võib teda liiga kõva isiksusena võtta. See võib rääkida Priit Vene kasuks. Aga temal pole minu arust veel eriti väärtust. Ainus väärtus on see, et ta oskab siia hästi leedulasi tuua.

Aga et korvpalliliidul palju valikut ja raha pole ning väljast ei saa ka võtta, siis peamised kandidaadid on ikkagi Vene ja Kuusmaa. Mina oleksin igal juhul Kuusmaa poolt. Tal on kord majas ja ta teab, mida teeb. Tal on kõva taust ja kui mehed on indu täis ega pirtsuta, siis võib hea tulemus tulla.

Gert Kullamäe ja Tallinna Kalev/TLÜ puhul see [Sten-Erik] Jantson... mis omanik ta on, nalja teete! Peatreener peaks saama mängijaid valida, aga toodi selline mees, keda ta ei tahtnud. Vähemalt Eesti tasemel võiks treeneril lõpuni otsustamisõigus olla.

Nüüd on Martin Müürsepp peatreener. Ta on mu endine õpilane ja mul on raske tema suhtes objektiivne olla. Aga leian, et tal on kõvasid plusse. Tal on väga kõva mängijataust ja hea suhtumine, käitumine. Martin on NBA-stiilis treener, kes laseb mängijatel otsustada ja teha. Kui ta saab endale mängijad, keda ta tahab ja kes teda usuvad, võib väga hea värk tulla. Kui on põikpäised vennad, kus oleks vaja rusikat lauale lüüa, siis võivad Martinil oma nõrgad kohad olla.

See hooaeg ei pruugi veel näidata, milliseid valikuid ta teeb. Esimese mängu põhjal nägin, et ameeriklased võtsid ta väga hästi omaks. Jänkidele meeldib, kui on NBA taustaga treener. Nemad oskavad seda hinnata. Kui oled mänginud maailma parimatega, on iga sõna, mis sinu suust tuleb, kuld.

Andres Sõber jagab Õhtulehes korvpallimõtteid iga kahe nädala tagant.