Kelly Sildaru.Foto: Iti-Patrik Järve/Red Bull Content Pool
Talisport
25. jaanuar 2019, 05:20

Kelly Sildaru võitleb pärast hõbedat väsimusega, päästeingliks on rõõmus meel

Aspeni X-mängudel osaleva Kelly Sildaru 27 tunni sisse surutud võistlusprogramm sai ilusa alguse. 16aastane freestyle-suusataja võitis rennisõidus hõbemedali, alla tuli vanduda vaid kanadalannast suurfavoriidile Cassie Sharpe'ile.

Kohtunikud hindasid kõige kõrgemalt Sildaru esimest sooritust, andes talle 92,33. Sharpe pani oma paremuse maksma viimase katsega, teenides 94 punkti.

"Mulle tundus, et Kelly viimane katse oli kõige parem, aga ülevalt ma kõike nii hästi ei näe. Tehniliselt tegi Kelly ära selle, mida tegema läksime, aga amplituud (kõrgus) jättis veidi soovida. Copper Mountainis (MK-etapp, mille Sildaru detsembris võitis - A.K.) oli rohkem amplituudi ja seal oli natuke parem sõit. Aga üldiselt tegi Kelly kõik ilusti ära ja võib rahul olla," hindas võistlust Kelly isa ja treener Tõnis Sildaru.

Loodetust pisut madalamad hüpped ei jäänud tema sõnul hoo taha, sest renn oli heas korras ja kiire. Pigem on asi selles, et rennisõitu on Kelly teinud vähem kui pargisõitu ja Big Airi hüppeid.

"Seina kõrgus on kuus-seitse meetrit. Selleks, et sealt kõrgele kerkida, on vaja palju sõita, et julgust ja mugavust saada. Kui põgusalt kokku võtta, siis jääb asi julguse taha. Aga see on täiesti loomulik, sest tegu on ekstreemspordiga. Mul on tihtipeale endal hirmus renni äärel seista," ütles Tõnis Sildaru.

Olümpiavõitja Cassie Sharpe'i esikoht oli tema sõnul igati teenitud. "Meile jäi arusaamatuks, miks ta esimese katse eest nii vähe punkte sai (88,66). Tundus, et tema kolmas katse polnud nii palju esimesest katsest parem. Kohtunikud mõtlesid kaua, nii et pinge oli õhus, kumb võidab. Aga Cassie oli täna tugevam, tema amplituud oli võrreldes Kellyga teisest puust."

Väike uinak ja pargisõit ootab!

X-mängude raskem osa ootab Sildarusid veel ees. Kelly ei saanud kohe hotelli magama sõita, sest Eesti aja järgi kell 7 toimus auhinnatseremoonia. Hotell asub võistluspaigast 20-25 minuti kaugusel ja ega tseremooniagi kohe läbi ei saa. Kell 18 algab pargisõidu treening ja tund hiljem on võistlus. Ööl vastu laupäeva kell 4 ootavad ees Big Airi hüpped.

Tõnis Sildaru: "Lühike öö, mõned tunnid saab magada. Eks Kelly on juba natuke väsinud ka. Varem oleme Aspenis võistelnud kahel alal ja vaadanud, kuidas Devin Logan ja Gus Kenworthy kolme ala teevad. Oleme mõelnud, et äge, kui nad kolme teha saavad. Ja Kellyl on ka äge, aga meist keegi ei osanud arvata, et see on ajaliselt ja füüsiliselt nii kurnav. Tegelikult on kogemus siiski vahva ja kui võimalus on, siis üritame järgmisel aastal uuesti."

Pargisõidu treeningul oli Kellyl värske lume tõttu pisut hooprobleeme, aga päike ja külmakraadid on lume libedamaks teinud. Ka ilmaprognoos on soodne, rohkem sadu ei lubata.