Rapla meeskonna endine peatreener Aivar Kuusmaa on emotsionaalne persoon.Foto: Stanislav Moškov
Spordiblogi
25. jaanuar 2019, 20:30

VILLE ARIKE | Kas tõepoolest uss majas ehk mis Rapla korvpallimeeskonnas juhtus? (6)

Rapla Avis Utilitase korvpallimeeskond lõpetas läinud aasta viimastel päevadel töösuhte nüüd juba endise peatreeneri Aivar Kuusmaaga. Pressiteade jättis mulje, et lahku mindi rahumeelselt, kuid mõni nädal hiljem rääkis Kuusmaa meediale muud juttu.

Ta ütles Eesti Päevalehele: „2017. aasta suvel sain klubi juhilt kirja, mis pani pikalt mõtlema, kas jätkata või mitte. See kiri oli ikka päris jõhker. /---/

Võtsin tiimi ussi. Seepärast polnud juba eelmine hooaeg meeskond minu nägu. Me polnud enam füüsiliselt nii tugevad, et oleks vastased sellega ära tapnud.“ Aga ta lisas ka, et tänab klubi võimaluse eest pikka aega seal töötada.

Mis siis tegelikult juhtus? Rapla meeskonnas jätkavad persoonid ei taha musta pesu pesta. „Tahaks selle juhtumiga väärikalt hakkama saada ja edasi minna,“ ütleb klubijuht Jaak Karp.

Kuusmaa märkis intervjuus, et igaüks loeb ridade vahelt välja, kellest jutt käib. Kuivõrd eelmise peatreeneri jutu suurim murekoht seisnes üldkehalises ettevalmistuses, luges korvpalliüldsus ridade vahelt välja, et ussiks on peetud selle lõigu eest vastutavat Indrek Ruutu. Ruut ei soovinud kirjatükile omapoolset vastust anda.

Kõik need aastad Kuusmaa kõrval abitreenerina töötanud ja nüüd peatreeneriks saanud Toomas Annuk tõdes: teda üllatas Kuusmaa väide, et klubis ei sobinud koostööd teha ja seetõttu jääb ta nüüd suvel kõrvale U20 koondise tegemistest, ehkki varem oli meeste vahel säärane kokkulepe olemas. Kuusmaa on tänavu U20 vanuseklassi peatreener. Annuk märkis, et temal polnud Rapla-aastate jooksul Kuusmaaga probleeme.

Üldiselt jääb säärastes olukordades tõde kuhugi vahepeale ja kui püüda erinevatest kildudest mosaiik kokku panna, tundub nüüdki niimoodi.

Et Kuusmaa pole maailma kõige lihtsam persoon, on teada juba tema mängija-aastatest. Mitte kõige sõbralikumalt lõppes käesoleva kümnendi esimesel poolel tema teekond BC Kalev/Cramos ja nüüd ka Raplas. Tippspordi tegemiseks peadki muidugi olema parajalt kõva kivi.

Kui siinkirjutaja kohtus aasta esimestel päevadel Kuusmaaga, tõdes too, et pole veel valmis asjast rääkima ega ole kindel, kas üldse teeb seda. Oli selgelt tunda, et ta oli juhtunust häiritud.

Karp oli aastavahetusel välismaal ja pärast tema Eestisse naasmist oli tunda, et temagi süda valutab. Ta rõhutas siis, et tegemist polnud vallandamisega, lahkuminek tähendas mõlemapoolset otsust ning ta pidas koostööd Kuusmaaga nende aastate jooksul väga meeldivaks. Karp ei öelnud seda otsesõnu välja, kuid võis mõista, et Kuusmaa oli mõnes omavahelises vestlustes kahelnud, kas saab selle võistkonnaga tulemuse kätte.

Nüüd, kui läbi on käinud termin „uss“, on selge, et Ruudu ja Kuusmaa lähenemine üldkehalisele ettevalmistusele on erinev. Kui hästi meeskond füüsiliselt vastu peab, näitab siiski hooaja teine pool. Ruut palgati ikkagi terve Rapla Korvpallikooli tarvis ning Karbi sõnul ollakse tema tööga rahul, noored harjutavad tema käe all innukalt.

Treenerivahetusi tuleb ikka ette, näiteks Euroliigas on see tänavu juhtunud pooltes meeskondades.