Kelly Sildaru Aspenis.Foto: Peter Morning/Red Bull Content Pool
Talisport
26. jaanuar 2019, 04:47

VIDEO | KOLM MEDALIT! X-mängud pronksiga lõpetanud Kelly Sildaru tegi ajalugu (19)

Kelly Sildaru lõpetas Aspenis peetavad X-mängud Big Airi hüpete pronksmedaliga. Naiste freestyle-suusatajatest oli mõnevõrra ootamatult parim šveitslanna Mathilde Gremaud, talle järgnes norralanna Johanna Killi.

Ühtlasi tegi Sildaru ajalugu. Temast sai esimene suusataja ja kokku teine naine, kes on võitnud ühtedel X-mängudel kolm medalit. Oma trumpalal pargisõidus krooniti ta reedel kolmandat korda tšempioniks, rennisõidus kuulus talle hõbemedal.

Seekord oli X-mängude Big Airis kavas uuendus - trikke tuli teha nii vasakus kui ka paremas suunas. Mõlemas suunas tehtud trikkidest läks arvesse parim nende eest oli võimalik saada maksimaalselt 50 punkti. Kokku seega 100 punkti. Kaheksa võistleja peale oli aega 25 minutit. 

Esmalt tegi eestlanna vasakule poole triki switch 1080, mille eest teenis 38 punkti. Seejärel üritas ta oma tulemust parandada ja keerles pool ringi rohkem ehk 1260 kraadi. Haare jäi aga lühikeseks ja kohtunikud hindasid seda 35 silmaga.

Paremale poole tegi ta esmalt taas switch 1080 ja sai samuti 38 punkti. Nagu varem, pani Sildaru ka paremas suunas pool ringi otsa ja seekord sai ta skooriks 39 silma.

Kõik naised jõudsid teha ka viienda katse. Sildaru tegi uuesti paremale poole switch 1260 ja haare oli sel korral parem. See tõi talle 41 punkti. Kokku seega 79 punkti.

Mitmed Sildaru konkurendid tegid ridamisi kahekordseid corke, mida Sildaru veel võistlustel proovinud pole. Kõige pikema kõrre tõmbas Gremaud, kelle võit oli enne viimast laskumist sisuliselt kindel. Tema skooriks jäi kokkuvõttes 83 punkti.

Küll käis võitlus teiste medalite peale. Sildaru hoidis suurema osa võistlusest teist kohta, kuni prantslanna Tess Ledeux tõrjus ta korraks kolmandaks. Sildaru läks temast uuesti mööda, aga viimase hüppe eest teenis Johanne Killi koguni 48 punkti. Et teisele poole hüppe eest oli Killi skoor 32 punkti, tõusis ta kokkuvõttes ühe punktiga Sildarust mööda ja lõpetas 80 punktiga teisena. 78 punkti kogunud Ledeux pidi leppima neljanda kohaga.

Kogu võistlus:

Järgmisena võistleb Sildaru USAs Utah' osariigis Park Citys peetaval MMil, varem pole ta täiskasvanute MMil kaasa teinud. Esialgne plaan on kaasa teha taas kolm ala. Esmalt on 2. veebruaril kavas Big Airi hüpped.