Kelly Sildaru Aspeni X-mängudel.Foto: Christian Pondella/Red Bull Content Pool
Talisport
26. jaanuar 2019, 07:00

Kelly Sildaru erakordse saavutuse järel: medalid andsid jõudu juurde, mul on väga hea meel!

Kelly Sildaru tegi Aspeni X-mängudel ajalugu, saades esimeseks suusatajaks, kes on võitnud samadel mängudel kolm medalit. Viimasena noppis ta Big Airi hüpetelt pronksmedali. Sealjuures tulid medalid 26 tunni jooksul.

"Olen oma soorituste ja tulemustega väga rahul. Mul on väga hea meel. Ma lootsin ja tahtsin (X-mängudelt kolme medalit saada), aga ma ei keskendunud sellele. Minu jaoks on oluline ennast ületada," võttis Sildaru oma meeleolud kokku.

Kardetud väsimus lõpuks kimbutama ei hakanudki ja 16aastane eestlanna sai endast ka viimasel alal maksimumi anda.

"Täna (USA aja järgi reedel - A.K.) oli juba päris hea sõita. Ainult treeningutel tundsin, kuidas jalad on väsinud. Juba neljapäeva õhtul, kui sain rennis hõbemedali, andis see jõudu juurde. Hommikul pargisõidus oli juba lihtsam. Ja seal läks ka hästi (kuldmedal!), sain elevust juurde. Õnneks väsimust ei tundnud," rääkis ta.

Pargisõidus tegi Kelly Sildaru 99 punktiga X-mängude rekordi. Foto: Christian Pondella/Red Bull Content Pool

Big Airis edestasid Kellyt šveitslanna Mathilde Gremaud (83 punkti) ja norralanna Johanne Killi (80 punkti). Sildaru kogus 79 silma. Vastavalt reeglitele pidid kõik võistlejad tegema hüppeid nii vasakule kui ka paremale poole. Eestlanna parimaks "vasakuks" jäi trikk switch 1080, mille eest ta teenis 38 punkti, paremale poole tegi ta 41 punkti väärt olnud switch 1260.

"Kelly tegi Big Airis maksimumi. 1260 kraadiseid hüppeid ta naljalt iga päev ei tee. Viimati tegime neid Norras (2017. aastal Hafjelli X-mängudel) ja eile treeningul ka ühe-kaks. Haarded jäid väga lühikeseks ja seetõttu sai Kelly vasakule poole 1260se eest ainult 35 punkti," ütles Kelly isa ja treener Tõnis Sildaru.

"Ma ei kartnud seda, et ma ära ei maandu, pigem oli asi haaretes. Teiste puhul oli juba enne võistlust teada, et kõik teevad "kahekordseid". Oli kindel, et saab raske olema ja nii oligi. Vedas lihtsalt," viitas Kelly asjaolule, et osad konkurendid ei suutnud korralikult maanduda. Ent au tuleb anda ka Kellyle, kes suutis viimastel katsel haaret kauem hoida.

Tõnis Sildaru arvates oli võistluse keskel hetk, kus tundus, et konkurendid ei lase Kellyl medalile heidelda. "Lootsime enne Big Airi, et võtame kolmanda medali ära, aga pärast Kelly teist hüpet (seesama, kus ta piirdus 35 punktiga - A.K.) tundus, et kohtunikud tahtsid kindlasti "kahekordseid" näha. Siis paistis meile üsna selge, et täna medalit ei tule. Aga õnneks tuli."

"Kõik, kes olid stardis, olid võimelised medalit võtma. Kas või Maggie Voisin, kes maandus alles viimases voorus oma "kahekordse" ära. Kui tal oleks see varem õnnestunud, oleks ta kindlasti konkurentsis olnud," võttis Tõnis Sildaru võistluse taseme kokku. Kelly esituses sel hooajal ilmselt "kahekordseid" ei näe, vähemalt võistlustel mitte.

Enne MMi tuleb puhata

Järgmisena teeb Kelly Sildaru kaasa USAs Utah' osariigis Park Citys peetaval MMil, varem pole ta täiskasvanute MMil nooruse tõttu osaleda saanud. Plaanis on taas kolm ala. Esmalt on 2. veebruaril kavas Big Airi hüpped. 

Kelly tunneb rõõmu, et saab enne MMi paar päeva puhata. Pealegi ei nõua graafik iga päev hommikust hilisõhtuni mäel olemist, kolm ala peetakse seitsme päeva sees.

"Õnneks nii on. MMil on selles mõttes kindlasti lihtsam, muidu tapaks ennast täitsa ära. Üritan enne MMi võimalikult palju puhata ja niisama olla, et keha saaks ära taastuda. Loomulikult tahaks mäele minna, aga vahepeal on tarvis puhata. See on mõistlik," ütles ta.