SIIT TULEB KULD: Kelly Sildaru võttis X-mängude pargisõidus esikoha.Foto: Christian Pondella/Red Bull Content Pool
Talisport
27. jaanuar 2019, 21:04

KOLM MEDALIT! Kelly Sildaru unustas väsimuse ja tõusis suurte sekka

Kelly Sildaru hull plaan Aspeni X-mängudel õnnestus. 16aastasest eestlannast sai esimene suusataja, kes on võitnud samadel mängudel kolm medalit. Kõik võiks tunduda loogiline, aga tema medalid tulid 27 tunni jooksul!

Sildaru tunnistas, et freestyle-suusatamise rennisõidus (hõbe), pargisõidus (kuld) ja Big Airis (pronks) võistlemine kujunes oodatust keerulisemaks, aga head tulemused panid teda väsimust unustama.

„Viimasel päeval oli juba päris hea sõita. Ainult treeningutel tundsin, kuidas jalad on väsinud. Juba neljapäeva õhtul, kui sain rennis hõbemedali, andis see jõudu juurde. Hommikul pargisõidus oli juba lihtsam. Ja seal läks ka hästi, sain elevust juurde. Õnneks väsimust ei tundnud. Olen oma soorituste ja tulemustega väga rahul,“ rääkis ta.

Vajalik abimees Henry Sildaru

Sildaru abivägi oli väike, aga tubli. Nagu ikka, olid talle toeks isa Tõnis ja vend Henry. Kui vaja, aitas nõu ja jõuga ka mänedžer Michael Spencer, taastumist kiirendas Uus-Meremaa koondise füsioterapeut.

12aastane Henry Sildaru on Kelly jaoks juba mõnda aega olnud treeneri rollis. Ta jälgib konkurentide tegemisi ja pakub õele mäel korralikku konkurentsi. Aspenis pelgalt vaimsest toest ei piisanud. Püha eesmärk oli Kelly energiat säästa.

„Meil on alati väga hea koostöö olnud. Nüüd aitas ta mu suuski üles mäele tassida, et mul lihtsam oleks. Henry küsis vahepeal, kas ma tahan juua ja kui vaja, tõi mulle. Ja nii pargisõidu rajal kui ka rennis sõitis ta minu ees ja ma sõitsin järgi. Alati on mõnus kellegagi koos sõita,“ rääkis Kelly õe-venna koostööst. 

Kelly Sildaru (vasakul) koos Big Airi hüpped võitnud šveitslanna Mathilde Gremaud'ga. Foto: Peter Morning/Red Bull Content Pool

Kelly ja Tõnis Sildaru arvasid, et kolmest alast on kõige raskem medalit kätte saada Big Airis. Nii ka läks. Lõpuks edestas Sildaru neljanda kohaga leppima pidanud prantslannat Tess Ledeux'd vaid ühe punktiga.

Nädalavahetusel USAs Park Citys algaval MMil teeb Sildaru kaasa samuti täisprogrammi. Kelly tundis rõõmu, et saab enne MMi paar päeva puhata. Pealegi ei nõua graafik iga päev hommikust hilisõhtuni mäel olemist, kolm ala peetakse seitsme päeva sees.

„Õnneks on MMil selles mõttes kindlasti lihtsam, muidu tapaks ennast täitsa ära. Üritan enne MMi võimalikult palju puhata ja niisama olla, et keha saaks ära taastuda. Loomulikult tahaks mäele minna, aga vahepeal on tarvis puhata. See on mõistlik,“ rääkis ta. 

Ent uuesti kolme medalini küündimine ei tule lihtsalt. Pargisõidus on eestlanna suurfavoriit ja rennisõidus oleks poodiumile pääsemine samuti loogiline. Ent Big Airis näitasid konkurendid, et nende lagi on Sildarust kõrgemal.

Renn või Big Air?

Freestyle-suusatamises teevad paljud naised kahekordseid corke, mida Sildaru pole veel võistlustel kasutanud. Enne järgmist hooaega seda ilmselt ei juhtugi. Sildarul tekib medalivõimalus siis, kui konkurendid hüppeid ära ei maandu. Tema trumbiks on ka stabiilsus.

X-mängudel ja MMil kasutatav formaat on erinev. Aspenis pidid kõik võistlejad tegema hüppeid nii vasakule kui ka paremale poole, 25 minuti jooksul jõudsid võistlejad teha kokku viis hüpet. MMil on finalistidel kolm katset, neist arvesse läheb kaks paremat tulemust. Ent mõlemas suunas MMil hüppama ei pea. Millised reeglid Sildarule rohkem sobivad, selgub pärast võistlust.

Mida näitasid X-mängud tuleviku mõttes? Tundub, et rennisõit on lisaks pargisõidule saanud Sildaru teiseks kindlaks alaks, Big Airis tundub vastastel eelis olevat. Aga olukord võib muutuda.

„Treeningutel harjutame Big Airi kõige vähem. Kellyle meeldib lisaks pargisõidule ka rennis sõita, kohati meeldib renn isegi rohkem. Aga seda on raske öelda, kus rohkem võimalik võita oleks. Peame nagunii „kahekordseid“ pargisõidu jaoks tegema. Siis saame need ka Big Airi üle tuua,“ selgitas Tõnis Sildaru. 

***

Sildaru jahib järgmisel aastal uut rekordit

16aastane Kelly Sildaru on nüüd X-mängudelt võitnud seitse* medalit. Rekorditeni on siiski omajagu minna.

Naistest on talvistel X-mängudel olnud kõige edukam USA lumelaudur Jamie Anderson, kelle arvel on 16 autasu. Neist viimase teenis ta lõppenud nädalavahetusel naiste Big Airis, saades pronksi. Meestest püsib ületamatuna läbi aegade kuulsaim lumelaudur Shaun White (USA) 18 medaliga.

Küsimusele, mitmendal kohal Sildaru seitsme medaliga X-mängude ajaloos on, jääb vastuse võlgu isegi kõikvõimas internet. Küll on teada, et 16aastased või nooremad sportlased pole X-mängudel varem nii palju medaleid võitnud. 2020. aastal on Sildarul võimalus endale võtta veel üks rekord - enim kuldmedaleid võitnud teismeline. Eestlannal on neid kolm, Lõuna-Korea päritolu USA lumelaudur Chloe Kim jõudis enne 18aastaseks saamist triumfeerida neljal korral.

* - Kuus medalit on tulnud Aspeni X-mängudel, üks 2017. aastal Norras Hafjellis peetud Euroopa X-mängudel. Kas väljaspool Aspenit võidetud medaleid loetakse samaväärseteks, näitab aeg. Praegu pole selles osas selgust.

***

X-mängud Aspenis

Naiste freestyle-suusatamise pargisõit: 1. Kelly Sildaru 99,00 punkti, 2. Sarah Höfflin (Šveits) 90,00, 3. Maggie Voisin (USA) 87,66.

Naiste freestyle-suusatamise Big Airi hüpped: 1. Mathilde Gremaud (Šveits) 83,00 punkti (vasakule 47,00 + paremale 36,00), 2. Johanne Killi (Norra) 80,00 (32,00 + 48,00), 3. Sildaru 79,00 (38,00 + 41,00).